Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "förklaring":
förklaring
explanation [ˌɛkspləˈneɪʃən], elucidation [iˌluːsɪˈdeɪʃn], declaration [ˌdɛkləˈreɪʃn]
A. Tala om vad som gäller, till exempel i uttryck som 'förklara att man inte har något att tillägga', på engelska declare som också har betydelsen 'deklarera', 'lämna uppgift om något'.
B. Att man gör något begripligt
1. genom att man beskriver det,
2. genom att man anger:
- vilka orsaker som framkallat fenomenet eller gjort det möjligt att framträda,
- vilken eller vilka funktioner det har i ett sammanhang, eller
- av vilka skäl som någon åstadkommit det.
Ordförklaringar är beskrivande: man anger ordens betydelse genom att använda andra ord för samma sak, antingen synonymer eller längre beskrivningar, på engelska elucidate.
I fysiken används bland andra den nomologisk-deduktiva typen av förklaringar (H-O-modellen eller H-O-schemat, uppkallad efter de båda vetenskapsteoretiker som formulerat den, Carl Hempel och Paul Oppenheim). Den är rent deduktiv på det sättet att förklaringen ska kunna härledas logiskt ur den naturlag som gäller för fenomenen i fråga samt de förutsättningar som funnits i den aktuella situationen. (Mer om detta finns i artikeln i detta lexikon om nomologisk-deduktiv förklaring.)
I biologin kan man i stor utsträckning använda H-O-schemat men tvingas också tillgripa andra förklaringsmodeller: den induktiv-statistiska och den funktionella (funktionalistiska).
Enligt den induktiv-statistiska modellen (IS-schemat) kan man förutsäga i hur många fall på hundra som en viss förändring kommer att inträffa eller ett visst beteende att uppträda, när vissa angivna förutsättningar är uppfyllda.
Funktionalistiska förklaringar (funktionella förklaringar) används i biologin när man förklarar förekomsten av något genom den roll det har för individen, arten eller ett helt ekosystem. Förekomsten av klorofyll i växter kan sålunda förklaras genom den uppgift som klorofyll har för de växtarter vars energiomsättning bygger på förvandling av solljus till energi.
Det finns en särskild förklaringstyp som kallas biologisk-historisk. Förklaringarna gäller inte strikt logiskt och inte heller strikt statistiskt utan ger en förståelse av ett troligt sammanhang.
Historiska förklaringar i alla vetenskaper är sannolika på ett annat sätt än de induktivt-statistiska. De är sannolika i betydelsen troliga, det vill säga möjliga som alternativ till andra tänkbara förklaringar till samma händelseförlopp.
Enligt naturvetenskapligt inriktade forskare inom psykologin ska man kunna förklara alla reaktioner och beteenden hos människor som effekter av arvs- och miljöfaktorer och av de i en viss situation föreliggande omständigheterna. Detta gäller speciellt inom behaviorismen.
Enligt humanistiskt inriktade forskare bör man undvika kausala förklaringar av mänskliga tankar, känslor och motiv. I stället bör man försöka kartlägga de meningssammanhang och de tankar och motiv som människor har, när de planerar och genomför åtgärder och handlingar. Det är då fråga om en förklaring som bygger på förutsättningen att motiv och handlingar tar form i informationsbearbetande process, som andra människor kan leva sig in i och på det sättet förstå.
Relaterade sökord: determinism, explanativ, funktionell förklaring, förklara och förstå, förklaringsmodell, förklaringsnivå, förstående beteende- och samhällsvetenskap, hermeneutik, historisk förklaring, kausalitet, narrativ, positivism.
Etymologi: Det engelska ordet explatnation är bildat på lantinets explanatio {uttal: explana´tiå}, som verb: explanare {uttal: explana´re}: av ex- 'ut-' + planus 'plan': det svenska ordet är bildat av 'för' + 'klara' i betydelsen 'göra klar'; det engelska ordet elucidation 'klargörande' är bildat på latinets elucidatio som kommer av ex- 'ut' + lucidus {uttal: luck´iduss} 'klar', ljus', ordet declaration på latinets declaratio 'tillkännagivande', somi sin tur är bildat på latinets clarus, samma ord som det svenska 'klar'.
["nomologisk-deduktiv förklaring","determinism","behaviorismen","positivism","explanativ","förklaringsmodell","induktiv","statistiska","humanistiskt>>humanistisk psykologi","informationsbearbetande>>informationsbearbetning","funktionella förklaringar","förstående beteende- och samhällsvetenskap","hermeneutik","förklaringsnivå","historisk förklaring","kausalitet","narrativ","förklara och förstå","funktionell förklaring"]- vilka orsaker som framkallat fenomenet eller gjort det möjligt att framträda,