interpretive behavioural and social science, USA-stavning: interpretive behavioral and social science.
Teoribildning, synsätt och forskningsinriktning enligt vilken människors tankar, handlingar och politiska verksamhet är uttryck för värderingar och strävan att förverkliga syften och mål. Det gäller därför att beskriva dessa och därigenom komma fram till en förståelse av hur en situations aktörer upplever sitt agerande.
Under 1900-talet fanns det flera företrädare för "förstående psykologi".
Det uppstod en variant av denna som fick stor betydelse för introduktionen av hermeneutiken i USA. Den utgick från den tyske sociologen Max Weber (1864-1920), räknad som en av den moderna sociologins fäder. Han hävdade att man måste sätta sig in i hur människor upplever sin situation och vilka avsikter de har med sitt beteende. Annars kan man inte hoppas få vetenskaplig kunskap om deras insatser i sociala och kulturella sammanhang.
Flera av företrädarna för den fenomenologiska sociologin kan också räknas hit, främst Alfred Schutz (1899-1959), Peter Berger (1929-2017), Pierre Bourdieu (1930-2002) och Thomas Luckmann (1927-2016), som hävdade att det är sociologins uppgift att beskriva människors sätt att uppfatta och uppleva sociala situationer (de medvetandestrukturer som gör att de uppfattar en situation och reagerar på den som de gör), människors livsvärld sådan denna är beskaffad oberoende av sociologiska teorier och förklaringar.
Den förste företrädaren för en "förstående psykiatri" var Karl Jaspers (1883-1969), sedermera mest känd som filosof och företrädare för existentialismen.
Relaterade sökord: deltagarobservation, Wilhelm Dilthey, fenomenologi, förklarande psykologi, förklara och förstå, inifrånperspektiv, interpretative phenomenological analysis.
["hermeneutiken","Max Weber","interpretative phenomenological analysis","Alfred Schutz","Peter Berger","Thomas Luckman","livsvärld","Pierre Bourdieu","Karl Jaspers","existentialismen","Wilhelm Dilthey","fenomenologi","förklarande psykologi","deltagarobservation","inifrånperspektiv","förklara och förstå"]