

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "förväntan-värde-teori":
förväntan-värde-teori
expectancy-value theory [ɪkˈspɛktnsɪ ˈvælju: ˈθɪərɪ], expectancy value theory
Gemensamt för förväntan‒värde-teorier är att de utgår från att styrkan i vår lust att göra eller förvärva något varierar med hur attraktivt detta något är för oss + vår bedömning av hur sannolikt det är att vissa handlingar kommer att leda till det eftersträvade målet.
I varje enskild teori finns vissa tillägg eller modifieringar.
Edwards och subjektivt förväntad nytta
Psykologiprofessorn Ward Edwards (1927-2005) fann bland annat att det inte är den objektiva sannolikheten för att en handling ska åstadkomma nytta (eng: expected utility) som styr människors beslut utan den av varje individ eller grupp uppfattade sannolikheten för detta som är avgörande (en fenomenologisk infallsvinkel i stället för en behavioristisk).
Edwards formulerade dessa insikter i det som kallas subjective expected utility theory ("teorin om subjektivt förväntad nytta", "teorin om subjektiv förväntad nytta", "teorin om subjektiv nyttoförväntan").
Han byggde alltså på en fenomenologisk teori om mänskligt beteende, vilket var uppseendeväckande vid en tidpunkt då behaviorismen var dominerande i amerikansk psykologi.
Martin Fishbeins teori
Den amerikanske socialpsykologen och professorn i hälsovetenskap, Martin Fishbein (1936-2009) byggde vidare på den av Ward Edwards framställda teorin.
Han kom fram till att man måste lägga till fler variabler i modellen, så att man får en trestegsmodell:
- människor bildar sig först en uppfattning om något eller modifierar en tidigare,
- de bedömer värdet av det som de bildar sig en uppfattning om,
- de skapar en förväntan (expectation) om vad de kan vinna genom att söka nå det som de tillmäter ett värde (value).
Det var denna modell som ursprungligen fick beteckningen expectancy-value theory, förväntan‒värde-teorin.
Inte heller med denna kunde man dock med någon större säkerhet förutsäga vilka val människor skulle göra, till exempel när det gäller kost-motion-sömn för förväntade hälsoeffekter.
Wigfields och Eccles modell för prestationsmotivation
En utvidgad teori lanserades i början av 1980-talet och gäller specifikt prestationsmotivation: expectance-value theory of achievement motivation.
Den nya modellen formulerades först av Jacquelynne S. Eccles, professor i pedagogik och psykologi vid University of Maryland. Hon samarbetade med kollegan vid samma universitet, Allan Wigfield, professor i human development (människans psykiska utveckling), som bidragit med egen forskning i ämnet.
Deras modell beskriver hur människors sätt att välja, hur ihärdiga de är att nå sina mål och vilka sätt de använder för att nå dem kan förklaras av hur god förmåga de tror att de har att arbeta för att nå målen och av hur stort värde de tillmäter de mål som föresatt sig att nå.
TRA och TPB, två modeller som vunnit allmänt erkännande
I slutet av 1970-talet och början av 1980-talet lanserade Fishbein, nu tillsammans med en annan forskare på området, Icek Ajzen (f 1942), ”teorin om överlagt beteende”, theory of reasoned action, TRA, på svenska ibland kallad "teorin om följdriktigt beteende" (= teori om vilka konsekvenser man uppfattar att en viss handling kommer att få).
Den blev senare modifierad av Ajzen till "teorin om planerat beteende", Theory of planned behavior, TPB, (i brittiska texter med stavningen Theory of planned behaviour).
I den har Ajzen, inspirerad av Albert Bandura och den av honom lanserade teorin om self-efficacy belief, lagt till två viktiga faktorer, nämligen
- vilka av allmänt gällande normer som individen är benägen att följa,
- upplevd förmåga (ability belief, ability beliefs) att kontrollera och styra eget beteende (eng: perceived behavioural control, USA-stavning: perceived behavioral control).
TRA och TPB kom i slutet av 1900-talet, i tillämpning och forskning, att i stor utsträckning ersätta EVT, förväntan‒värde-teorin.
Relaterade sökord:
incitamentsteori, prestationsmotivation, reklampsykologi, riskuppfattning, självförmåga, Vrooms förväntansteori.
Ordformer:
Skrivs vanligen med långt bindestreck: förväntan‒värde-teorin, expectancy‒value theory.
På svenska förekommer också översättningen förväntan-valensteorin (förväntan-valens-teorin och felaktigt: förväntan-valens teorin).
På engelska skrivs ofta varje huvudord i namn på teorier med versaler: Expectancy Value Theory.
["riskuppfattning","uppfattning","self-efficacy belief","fenomenologisk","sannolikheten","handling","konsekvenser","pedagogik","subjektivt","beteende","bedömning","behaviorismen","behavioristisk","objektiva","variabler","forskningstradition","modellen","prestationsmotivation","prestationsmotivation","reklampsykologi","socialpsykologen","självförmåga","Albert Bandura","Vrooms förväntansteori","incitamentsteori","nyttoteorins","nyttoteorin","nyttoteori","teorin","teori",""]- människor bildar sig först en uppfattning om något eller modifierar en tidigare,

