Latin: factum {uttal: fack´tumm} 'handling', i medeltidslantinet även: 'tillstånd', 'omständighet'; av facere {uttal: fack´ere} 'göra'.
1. Påstående om sådant som föreligger objektivt, oberoende av subjektiva tolkningar eller uppfattningar.
2. Företeelser i verkligheten som är oomtvistade.
Fakta registrerade utan att man tolkar eller analyserar observationerna kallas även data.
Enligt positivism och empirism ska dessa alltid utgöra grund för vetenskaplig kunskap. Sammanställningar och kontroller av data med nya data är det som driver vetenskapen framåt.
Enligt den schweiziske psykologen och psykiatern Carl Gustav Jung (1875-1961) är en arketypisk bild i vårt omedvetna ett psykiskt faktum, till exempel av en högre makt, som har stor betydelse för vår personliga utveckling.
Han såg en klar skillnad mellan västerländskt och österländskt tänkande på det sättet att man i europeiskt influerad vetenskap betraktar föreställningar som psykiska konstruktioner eller som ofullkomliga avbilder av yttre fakta, medan man i österländskt tänkande och till exempel i indisk filosofi betraktar de inre upplevelserna som fakta och den yttre världen som ett sken.
Jung själv sökte komma fram till en ståndpunkt där man kan acceptera både den inre och yttre världen som fakta och därmed som underlag för forskning och kunskap.
Relaterade sökord: arketyp, arketypisk psykologi, empirism, faktakunskap, fenomenologi, idealism, integral teori, Carl Gustav Jung, Leibniz, positivism, transpersonell, voice dialog.
Ordformer:
Pluralis: fakta (eng: facts).
Adjektiv: faktisk (eng: actual, real, factual).
["data","faktakunskap","Carl Gustav Jung","arketyp","arketypisk psykologi","fenomenolog","positivism","arketypisk","kunskap","integral teori","transpersonell","voice dialog","idealism","empirism","Leibniz"]