1. Livlig fantasiföreställning, en illusion, något man upplever att det finns men som ändå känns overkligt som ett andeväsen eller ett spöke.
2. På engelska kan phantasm också betyda en upplevelse av en person eller sak som okroppslig, som något från andevärlden.
3. I psykologiserande filmkonst och litteratur används ordet 'fantasm' (eng: fantasm) som term för önskeföreställningar med ursprung i individens sexuella fantasier sådana som dessa tar form under den psykosexuella utvecklingen.
4. Ordformen 'fantasma' används om den fantasivärld som konstnärer, diktare och skapare av datorspel (Fantasma Games) gestaltar så att åskådaren/läsaren/lyssnaren får en intensiv upplevelse av en öververklig värld.
5. På engelska kan ordet phantasm ha den betydelse som den grekiske filosofen Platon gav det när han betecknade sinnevärlden, den värld vi uppfattar med våra sinnen, som en skenbild (phantasm) av den sanna världen, idévärlden, de abstrakta begreppens logiskt ordnade värld.
6. Fantasi. Ordet 'fantasma' ('fantasm') förekommer endast undantagsvis i svensk psykologisk litteratur. I stället används som psykoanalytisk term ordet 'fantasi' om sådana fantasier som är medvetna eller omedvetna önskningar eller försvar mot sådan i form av föreställningar, tankar och dagdrömmar.
7. I fransk psykoanalytisk litteratur är ordet fantasme en översättning av Freuds term Phantasie (eng: fantasy, sv: fantasi).
Med fantasmatisk logik (eng: phantasmatic logic) avses de mönster och regler som gäller för drömliknande, känslostyrt tänkande, enligt psykoanalysen det tänkande som är utmärkande för primärprocessen.
Ett fantasmatiskt objekt (eng: phantasmatic object; franska: object phantasmatique) är - enligt den franske psykoanalytikern Jacques Lacan - en idealiserad bild av något (till exempel av en önskad kärlekspartner) som driver individen att söka en sådan, alltså en föreställning som tar form i individens fantasivärld och blir till en motiverande kraft.
Det som i psykoanalytisk teori på svenska kallas fantasibarn, det vill säga kvinnors föreställningar om att få eget barn, är exempel på en fantasma (eng: phantasma).
Relaterade sökord: dagdröm, fantasi, omedvetet.
Ordformer:
Plural: fantasmer (eng: phantasms, phantasmata).
Adjektiv: fantasmatisk (eng: phantasmal [fænˈtæzməl], phantasmic.
Etymologi: Ordet 'fantasma' har sitt ursprung i grekiskans φἀντασμα {uttal: fant´asma} 'drömbild', 'spökbild', 'uppenbarelse', 'föreställning'; som verb: φαίνειν {uttal: fajn´ejn} 'visa', 'avslöja', 'göra synlig'.
["primärprocessen","illusion","psykoanalysen","absoluta","sinnevärlden","Platon","abstrakta","begreppens","logiskt","Freuds","psykosexuella utvecklingen","Jacques Lacan","psykoanalytisk","dagdröm","fantasi","omedvetna","omedvetet"]