Fast vårdkontakt kan vara en läkare, sjuksköterska, undersköterska, fysioterapeut, psykolog eller kurator.
För hemtjänsten ska det finnas "fast omsorgskontakt" som undersköterskor ska svara för. Fast läkarkontakt för alla ingår som krav i den reform som kallas 'nära vård'.
Principen med fast läkarkontakt motsvarar det som på 1970-talet kallades husläkarsystem. En husläkarlag gällde i hela landet åren 1994-1995. Den innebar att alla invånare i Sverige fick möjlighet att själva välja en läkare på en vårdcentral, som de skulle kunna få en mera personlig relation till och lätt kunna vända sig till med sinahälsoproblem.
Husläkarlagen ersattes av en lag om fast allmänläkarkontakt med i stort sett samma innebörd som husläkarlagen. Ordet 'husläkare' hade hunnit bli så etablerat att det fortsatte att användas trots nya beteckningar och bestämmelser i lagstiftningen.
På sina håll infördes ordet 'familjeläkare' som benämning på fast vårdkontakt, främst enligt amerikanska principer för en specialitet som internationellt kallas familjemedicin.
Kontinuitet i vården var ett grundläggande krav som kom att aktualiseras med stor kraft i slutet av 2010-talet och början av 2020-talet.
Fasta vårdkontakter blev ett krav i den modell för svensk vård och omsorg som på 2020-talet kallas 'nära vård'. Till dess bristen på specialister i allmänmedicin avhjälpts kan principen med fast läkarkontakt inte tillämpas generellt. Tills vidare gäller den med begränsning till dem som anmäler att de vill ha en sådan.
Fast läkarkontakt är en förutsättning för att samarbetet mellan olika enheter och all personal inom vård och omsorg kunna fungera enligt principen om personcentrerad och sammanhållen vård. Det gäller speciellt människor med återkommande sjukdomar, kroniska sjukdomar och mångsjuklighet.
Relaterade sökord: allmänläkare, medskapande, nära vård, patientkontrakt, personcentrerad, sammanhållen vård.
["fysioterapeut","psykolog","kurator","sammanhållen vård","allmänmedicin","vård och omsorg","personcentrerad","personcentrerad","sammanhållen>>sammanhållen vård","allmänläkare","nära vård","medskapande","patientkontrakt","familjemedicin"]