Teorin att det som vi kallar föremål egentligen är olika kombinationer (eng: bundles) av sinnesintryck (sinnesdata).
Företrädare för denna riktning hävdar att vetenskap inte kan handla om något annat än påståenden om sinnesintryck och sambanden mellan dessa, inte om de företeelser som sinnesintryck och föreställningar refererar till.
Det har funnits flera varianter av denna teori både när det gäller frågan om det finns en verklighet bakom sinnesintrycken och när det gäller de olika sätt som vårt psyke har att få helhetsbilder av en mängd hopfogade sinnesintryck.
Fenomenalism - fenomenologi
Fenomenalism skiljer sig från fenomenologi på det sättet att fenomenalism är en teori om att det enda vi kan nå kunskap om är de sinnesintryck som (den eventuella) verkligheten ger upphov till i vårt psyke, medan fenomenologi är beteckning på teorier om hur det som vi uppfattar konkret i nuet , minnesföreställningar och begrepp formas och (transcendental fenomenologi som hos Edmund Husserl) skapas genom medvetandeakterna själva och vilken innebörd och mening de får genom denna mentala aktivitet.
I många framställningar förväxlas termerna fenomenalism och fenomenologi.
Relaterade sökord: empirism, fenomenologisk psykologi, Ernst Mach, Hilary Putnam, James Gibson, konstruktivism, positivism, realism, representation.
Etymologi:
Grekiska: φαινόμενον {uttal: fajnåmm´enånn} 'företeelse' i betydelsen hur något "ter sig för" oss rent subjektivt.
["empirism","fenomenologisk psykologi","konstruktivism","Hilary Putnam","James Gibson","positivism","Ernst Mach","realism","representation","sinnesdata","transcendental","Edmund Husserl","Husserl","fenomenologi"]