Det upplevda och uppfattade i en situationen inklusive det upplevda och uppfattade av den egna personen i denna situation. Allt kan ha betydelse för allt enligt de krafter som finns i totaliteten ('fältet') av sinnesintryck, föreställningar, kunskaper, erfarenheter, känslor, motiv, ambitioner och så vidare.
Kallas ibland perceptuellt fält (eng: perceptual field).
Ordet 'fenomen' har här betydelse 'det av individen uppfattade', 'det föreställda', 'sinnesintrycken' sådana de tar form hos den enskilda individen i ett fenomentillstånd (eng: phenomenal state).
Kurt Lewin
Den tysk-amerikanske socialpsykologen Kurt Lewin (1890-1947) utgick från Einsteins definition av 'fält' som totaliteten av alla samtidiga fakta och processer som påverkar varandra ömsesidig i rum och tid. Hos människor är det fråga om fenomenfält: hela situationer och hela livssituationen som var och en uppfattar och upplever det som sitt 'livsrum' (tyska: Lebensraum, engelska: life space): världen och livet som de framstår. Allt vi är med om bildar den upplevelsevärld, det fenomenfält, där vi rör oss, reagerar känslomässigt, får lust att göra saker, fatta beslut, reagerar och agerar.
Carl Rogers
Begreppet fenomenfält spelar stor roll i den form av psykoterapi som utvecklades av Carl Rogers (1902-1987). I hans teori består varje människas fenomenfält av allt det som hon uppfattar medvetet och icke-medvetet (i form av subliminal perception, "subperception", "subception") både från sinnena och kroppsorganen, både i form av tankar och fantasier.
Andra formuleringar och definitioner
Många psykologer har i sin forskning och sitt praktiska arbete använt termer som fenomenfält, fenomenologiskt fält, perceptuellt fält. Ibland omnämns till exempel de två amerikanska psykologerna Donald Snygg and Arthur W. Combs som på 1950-talet gjorde sig kända för vad de kallade en fenomenologisk fältteori (eng: phenomenological field theory).
Relaterade sökord: fenomenologi, fältteori, gestaltpsykologi, Kurt Lewin, psykologiskt fält, typer av fenomenologi, uppmärksamhetsfält.
Etymologi:
Grekiska: φαινόμενον {uttal: fajnåmm´enånn} 'företeelse' i betydelsen hur något "ter sig för" oss rent subjektivt.
["fältteori","gestaltpsykologi","typer av fenomenologi","Kurt Lewin","uppmärksamhetsfält","Carl Rogers","fenomenologi","subliminal perception","sinnesintrycken","fenomen","psykologiskt fält"]