Som psykologisk term
1. Att rikta blicken stadigt mot en viss punkt eller yta som när man fixerar en dubbeltydig figur eller reversibel figur till exempel för att få den att växla vad den föreställer.
2. Att vara tvångsmässigt inriktad på en viss konflikt eller idé, ett motiv eller en känsla. I vardagspsykologin talar man om fixa idéer. Det är sådana tankar, föreställningar, fantasier, motiv och så vidare som man inte kan frigöra sig från utan ständigt tänker på och rättar sina handlingar efter.
Inom psykodynamisk teori antas att fixering uppstår genom att libidon, som är den lustsökande driftens energi, inte frigörs från de objekt som den i ett visst stadium är inriktad mot, till exempel mot modersbröstet (vilket kan leda till en fixering vid behovet att suga på något i brydsamma situationer), mot avföringsfunktionen (vilket kan leda till karaktärsstörningar som snålhet eller slösaktighet) och så vidare.
Enligt detta synsätt kan vissa objekt, reaktionsmönster och handlingar laddas med den form av driftenergi som hör till ett tidigare utvecklingsstadium. En fixering har då skett.
Relaterade sökord:
fixation, katexis, psykoanalys, psykosexuell utveckling, tvångssyndrom.
Ordformer:
Plural: fixeringar (eng: fixations).
Verb: fixera (eng: fixate, fixates, fixating, fixated).
Etymologi:
Latin: fixus {uttal: ficks´uss} 'fast', 'fäst' , perfekt particip av figere {uttal: fi´gere} 'fästa'.
["psykodynamisk","dubbeltydig figur","reversibel figur","katexis","psykoanalys","psykosexuell utveckling","stadium","tvångssyndrom","karaktärsstörningar","utvecklingsstadium","fixation"]