Stark rädsla, skräck, för en speciell typ av situationer som:
- är oproportionerligt stor i förhållande till den verkliga faran,
- inte går att resonera bort på rationell väg,
- leder till en tvingande önskan att undvika dessa situationer.
En person som lider av en fobi kan inse det irrationella i sin rädsla när han eller hon befinner sig på avstånd från den ångestväckande situationen, men är ändå fullständigt förvissad om att vara utsatt för stor fara när han eller hon ställs inför situationen i fråga.
Inom psykiatrin skiljer man mellan tre olika slags fobier: agorafobi, social ångest och specifik fobi.
Psykobiologisk forskning tyder på att fobier i första hand uppstår inför situationer som människan evolutionsbiologiskt har haft anledning att frukta (som till exempel öppna platser, folksamlingar, höjder), men inte lika ofta uppstår inför moderna faror som bilar och spisar, vilka kan utgöra reella faror i vardagen men inte haft möjlighet att påverka människans arvsanlag.
För att förklara varför vissa personer men inte andra utvecklar fobier har olika teorier framkastats.
Enligt inlärningspsykologiska teorier uppstår fobier antingen genom att personen: (1) blir utsatt för en traumatisk händelse i en av ovannämnda situationer, (2) ser en modell (till exempel en förälder) reagera med stark rädsla i en sådan situation, eller (3) tar in verbal information av ett ångestväckande slag om denna typ av situation.
Enligt stress-sårbarhetsmodellen räcker inte förklaringen med inlärning och tillvänjning. Skillnader i medfödd benägenhet att reagera fobiskt måste också beaktas.
Fobier behandlas vanligen med med SSRI-preparat och/eller kognitiv beteendeterapi. Den metod som vanligen används är exponering: patienten utsätts för en fruktad situation eller ett fruktat föremål så länge att ångesten och rädslan avklingar. Detta sker bäst med professionell hjälp, eftersom exponering annars kan leda till flykt ur situationen och medföra att fobin förstärks i stället för avhjälps.
Relaterade sökord: affektfobiterapi, erytrofobi, fobisk personlighetsstörning, fobiskt syndrom, fobofobi, fono, klaustrofobi, posttraumatiskt stressyndrom, social fobi, soteria, specifik fobi, tvångssyndrom, ångest.
Terminologi: I vardagsspråket kallas all möjlig rädsla för 'fobi'. På nätet kan man därför finna förteckningar över hundratals "fobier".
Ordformer:
Plural: fobier (eng: phobias, föråldrat: phobiæ).
Person: fobiker (eng: phobic, plural: phobics).
Adjektiv: fobisk (eng: phobic).
Etymologi:
Grekiska: av sammansättningsledet -φοβία {uttal: fåbbi´a}; av φόβος {uttal: fåbb´åss} 'rädsla', 'fruktan.
["fobisk personlighetsstörning","stress-sårbarhetsmodellen","psykiatrin","agorafobi","social fobi","Psykobiologiskarwinism","evolutionsbiologiskt>>darwinism","specifik fobi","social ångest","kognitiv beteendeterapi","diates-stressmodellen","ångesten","beteendeterapi","exponering","erytrofobi","fobofobi","klaustrofobi","posttraumatiskt stressyndrom","soteria","tvångssyndrom","ångest","fobiskt syndrom","affektfobiterapi","fono"]