Etik som gäller vid forskning, så kallad god forskningssed, är exempelvis följande:
- Öppenhetskravet: 1. De som är föremål för forskning eller fungerar som försökspersoner ska informeras om vad forskningen går ut på. 2. De ska lämna sitt samtycke till medverkan. Dessa båda regler sammanfattas ofta i begreppet informerat samtycke (eng: informed consent).
- Självbestämmandekravet: 3. Det bör inte föreligga beroendeförhållande mellan forskare och försökspersoner. 4. Försökspersonerna ska vara införstådda med att de kan avbryta deltagandet i undersökningen.
- Konfidenskravet: 5. All personal som har tillgång till materialet ska skriva på förbindelse om tystnadsplikt. 6. Data ska lagras på ett betryggande sätt så att konfidentialitet garanteras.
- Autonomikravet: 7. Insamlade uppgifter får endast användas för forskning. 8. Personuppgifter som erhållits i samband med forskning får inte användas för vårdbeslut eller sociala ingripanden.
- Kravet på transparens. 9. Andra forskare ska ha full insyn i metoder och ha tillgång till de data som ligger till grund för analys, presenterade resultat och de slutsatser som man kommit fram till i ett forskningsprojekt.
För forskning som kräver experiment på djur eller där djurs intressen kan kränkas gäller särskilda djurförsöksetiska regler.
Forskningsprojekt där det ingår människor som försökspersoner eller studieobjekt ska, innan de får påbörjas, från 2019 godkännas av Etikprövningsmyndigheten. Denna ersätter de tidigare etikprövningsnämnderna.
Från 2015 har kraven skärpts på utformning och rapportering i bland annat medicinsk och psykologisk forskning genom krav på preregistrering och transparent rapportering.
Intern etik (internal ethics) i forskningssammanhang gäller etiska regler i förhållande till kollegor, studenter, teammedlemmar, handledare och sättet att bedriva egen forskning eller forskning tillsammans med andra forskare.
Relaterade sökord: etik, etikprövningsnämnd, forskning, forskningsperson.
Etymologi:
'Etik' kommer av det grekiska ordet ἠθική {uttal på klassisk grekiska: äthickä´}, av ἠθικός {uttal: äthickåss´}, 'moralisk', av ἦθος {uttal: ä´thos}, 'karaktär'. Ethics har verbet i singularis. Mer information om detta finns under sökordet -ics.
["Etikprövningsmyndigheten","Etik","etik","forskningsperson","forskning","etiska råd","preregistrering","transparent rapportering"]