Kallas även frontallobsdemens, pannlobsdemens, frontotemporal kognitiv störning, frontotemporal kognitiv funktionsnedsättning (eng: frontotemporal cognitive disorder [ˌfrʌntəʊˈtempərəl ˈkɒɡnɪtɪv dɪsˈɔːdə].
FTD är en kognitiv sjukdom (demenssjukdom) som i olika former har sin grund i frontotemporal lobär degeneration (eng: frontotemporal lobar degeneration (FTLD), det vill säga förtvining av hjärnceller i pannloben eller tinningloben eller bådadera (frontallob och temporallob). Det är efter Alzheimers sjukdom den vanligaste formen av kognitiv sjukdom (demens).
Den finns i åldrar från 45 och är i sina första stadier svår att identifiera. Till en början framträder den i form av depression, trötthet, tvångstankar och minskad förmåga att ta itu med saker och ting samt i plötsliga vredesutbrott.
Eftersom sjukdomen i början av förloppet yttrar sig i allmänna avvikelser i beteendet kallas den då på engelska bvFTD (behavioural FTD, USA-stavning: behavioural FTD).
Sjukdomen tar sig uttryck i A. personlighetsförändringar som affektavflackning, hämningsbortfall och minskande förmåga till medkänsla och inlevelse och B. språkstörningar som yttrar sig i gradvis försämring i expressivt och receptivt språk.
Relaterade sökord: neurocognitive disorders, kognitiv sjukdom, pannlobsdemens.
Terminologi:
I DSM-5 kallas den frontotemporal cognitive disorder, i den svenska översättningen Mini-D 5 "kognitiv sjukdom eller lindrig kognitiv funktionsnedsättning, frontotemporal lobär degeneration", det vill säga kognitiv störning till följd av frontotemporal lobär degeneration (förtvining av nervceller i frontallob och temporallob), en missvisande översättning eftersom det är fråga om en frontotemporal kognitiv sjukdom eller lindrig funktionsnedsättning som har sin grund i frontotemporal lobär degeneration.
Beteckningen frontallobsdemens (pannalobsdemens) kommer sig av att sjukdomen i sina första stadier består i förändringar i pannloben, vilka i ett senare skede sprider sig till tinningloberna.
["neurocognitive disorders","kognitiv sjukdom","DSM-5","Mini-D 5","affektavflackning","expressivt","receptivt språk","pannlobsdemens","beteendet"]