1. Tendens i beteende och tänkande att reagera likartat på företeelser som är lika i vissa avseenden. På engelska transfer, speciellt i experimentell beteendeanalys: generality.
2. Överföra (eng. transfer, infer, induce). Att från några iakttagelser dra slutsatser om alla fenomen av det observerade slaget, eller att från ett medelvärde dra slutsatser om alla som ingår i samma grupp. Ofta ligger i ordet "generalisera" att man inte "diskriminerar" tillräckligt och alltså inte är uppmärksam på skillnader som finns som när det i tidningar och TV heter att ”vi blir allt fetare” (felaktig slutsats till individer från ett medelvärde). Som komplement till generaliseringen krävs därför diskrimination (eng: discrimation) och differentiering (eng: differentiation) så att man kan skilja ut sådant som man behöver behandla olika.
3. Att något blir övergripande från att ha varit en del av något: Exempel: generaliserade anfall, generalisering av fokalt anfall. Se under epilepsi.
Stimulusgeneralisering
Det sker en spontan generalisering hos djur och människor.
I behaviorism och beteendeterapi uttrycker man detta på ungefär följande sätt. En reaktion som blir förstärkt (belönad) när den avges vid en bestämd stimulus, generaliseras till att utlösas även vid liknande stimuli, så kallad stimulusgeneralisering (eng: stimulus generalization, transfer of stimulus control). Den motverkas av diskriminationsinlärning, som består i att man lär sig skilja mellan olika stimuli, till exempel mellan skylt för återvändsgränd och skylt för enkelriktning.
Responsgeneralisering
Även responsgeneralisering (eng: response generalization) förekommer. Den består i att individen väljer bland en viss typ av responser (som har det gemensamma att de tjänar samma syfte) i en viss stimulussituation.
Man kan sålunda antingen springa, ta cykeln, ta bussen eller gå raskt när man ser att tiden är knapp. Sättet att reagera (responsen) på tidsknappheten (stimulus) har generaliserats till att gälla en hel kategori av beteenden (det vill säga det som på behavioristiskt språk kallas ”responser”).
"Generellt sett"
Ett uttrycks som används när man generaliserar i journalistiskt eller polemiskt syfte som när det heter att "män generellt sett har bättre självkänsla än kvinnor". Det uppfattas vanligen som att alla män har bättre självkänsla, mer eller mindre, än alla kvinnor, fast verkligheten är en annan: fler män än kvinnor kommer över medelvärdet på frågeformulär om självkänsla. Ändå fortsätter i det här fallet framställningen ännu mer tydligt generaliserande så här: "Mäns självrapporterade självkänsla är högre än kvinnors i motsvarande ålder". (Citat från en forskningsrapport.)
På engelska: from a general point of view.
Relaterade sökord:
abduktion, abstraktion, deduktion, diskriminativ stimulus, familjelikhet, fördom, generaliserbarhet, induktion, respons, stimulus.
Stavas på brittisk engelska även: generalisation, generalise, generalises, generalising, generalised (med 's' i stället för 'z').
Ordform på engelska: generality, ibland återgiven på svenska med 'generalitet' i betydelsen 'generalisering' eller 'allmängiltighet', 'generellt sett'.
The generality of people: flertalet människor, de flesta människor.
Etymologi:
Latin: generalis {uttal: genera´lis} 'allmän' av genus {uttal: ghe´nus} 'art', 'släkte'.
["abstraktion","familjelikhet","fördom","generaliserbarhet","stimulusgeneralisering","behaviorism","beteendeterapi","deduktion","diskriminationsinlärning","experimentell beteendeanalys>>beteendeanalys","kategori","epilepsi","abduktion","induktion","beteenden","diskriminativ stimulus","differentiering","respons","stimulus"]