1. Det som är mer eller mindre utmärkande och typiskt för en viss dominerande livssyn, ideologi, livsstil, framtidssyn och så vidare, i samhället som helhet eller hos en i opinion och kulturliv tongivande grupp. Vi har haft generationer av punkare, nymarxister, postmodernister, Flower Power, en förkrigsgeneration och en efterkrigsgeneration och så vidare.
2. Den form en aktuell trend tar sig uttryck i varje enskild persons självidentitet som del av och identifiering med en viss aktuell trend.
3. Identitet med den generation som man tillhör i livscykelns olika faser: som barn, som tonåring, som ung vuxen, som medelålders, som vital 70-åring och som åldring .
Sociologiskt försöker man förklara skillnader mellan generationerna i fråga om attityder, levnadsvanor och livsstil med hänvisning till växlande förutsättningar i samhälle och teknologi.
Det uppstår kriser i generationsidentiteten i samband med genomgripande förändringar i samhällsliv, ekonomi, politik och kultur.
Personer födda på 1970-talet och senare har räknats som internetgenerationen (eng: the internet generation, the iGeneration, the iGen), eftersom tillgång till internet och senare smarta telefoner präglar en stor del av den verklighetsuppfattning som tagit form genom den allmänna användningen (från 1990-talet) av IT i olika former.
Därefter har flera olika "generationer" identifierats. Barn och ungdomar har präglats olika beroende på i vilket decennium som de är födda under förändringarna kring år 2000 som skett i samband med digitalisering och genomgripande störningar i samhällslivet som de som orsakades av Covid-19.
En [exturl:tablå|https://en.wiktionary.org/wiki/Generation_Z] över dessa generationsskiften finns i den engelska Wictionary.
Relaterade sökord: generationsklyfta, generation Alfa, Generation C, Generation K, Generation X, Generation Y, Generation Z, David McClelland, psykosocial utveckling, social identitet, sociokulturellt perspektiv, tidsanda, trend, ungdomskultur.
Etymologi:
Latin: generatio {uttal: ghennera´tiå} 'släktled', 'generation'; av generare {uttal: ghennera´re} 'avla', 'alstra'.
Ordet 'identitet' är bildat på det latinska ordet idem {uttal: idd´em} 'samma'.
["generationsklyfta","livscykelns","generation Alfa","Generation C","Generation X","Generation Y","Generation Z","social identitet","psykosocial utveckling","tidsanda","sociokulturellt perspektiv","ungdomskultur","Generation K","David McClelland","trend"]