1. Term i grammatiken som används om maskulin- och femininform samt neutrum av substantiv och adjektiv.
2. Term som används om människors sociala och personligt upplevda kön: hur manligt och kvinnligt tar form i olika samhällen och kulturer och under olika epoker i ett möte mellan biologiskt kön och normer, regler och förväntningar.
Begreppet är också ett kritiskt ställningstagande till behandlingen av manligt och kvinnligt i huvudströmmarna av 1800- och 1900-talens psykologi. Könsskillnader sågs särskilt av flera testpsykologer som biologiskt betingade. I socialpsykologin utgick man från att könsrollerna var ändamålsenliga och funktionella i samhällslivet (strukturfunktionalism).
Genus har en innebörd av social konstruktion som kan hanteras på olika sätt, ända till upphävande i en syntes av androgyni eller gynandri. På det sättet stämmer genusbegreppet med synsätt som är typiska för konstruktivism och kognitiv psykologi. Det hör också hemma i vår tid med stor frihet för människor att gestalta sitt liv efter egna förutsättningar och ideal.
Adjektivet gendered används ofta i sammanhang där man anspelar på traditionella könsroller: gendered behaviour in children (USA-stavning: gendered behavior in children). Ordformen används också i uttrycket gendered intelligence.
Adjektivet gender-based används om sådant som har sin grund vilket kön man tillhör. Det kan, beroende på sammanhanget, översättas med 'genusbaserad' eller 'genusrelaterad' men förekommer oöversatt i en del svenska forskningsrapporter ("genderbaserad").
Relaterade sökord: feministisk psykologi, genusforskning, genuspsykologi, jagkategorisering, jämställdhetsintegrering, kulturmönster, kvinnlig, kön, könsroll, könsschemateori, könsuttryck, manlig, sexualitet, social identitet.
Etymologi: Ordet 'genus' är ett lånord från latinet och till stavningen helt lika: genus {uttal: ge´nuss} 'sort', 'slag', 'härstamning', 'folk', 'kön'. Uttal på svenska: {je´nuss}.
["strukturfunktionalism","konstruktivism","gendered intelligence","androgyni","kognitiv psykologi","feministisk psykologi","könsuttryck","jagkategorisering","jämställdhetsintegrering","kulturmönster","kvinnlig","manlig","könsroll","könsschemateori","kön","sexualitet","social identitet","genusforskning","genuspsykologi"]