Grekiska: γέρων {uttal: gerr´ån} 'gammal man', 'gubbe' + psykologi.
Ordformer: geropsykologin, geropsykologk geropsykologer, geropsykologerna (eng: geropsychologist, pluralis: geropsychologists), geropsykologisk, geropsykologiska, geropsykologiskt (eng: geropsychological, som adverb: geropsychologically)
Geropsykologi är en gren av psykologisk forskning och verksamhet med inriktning på åldrande.
Inom Sveriges Psykologförbund har geropsykologer en egen yrkesförening: Sveriges geropsykologers förening, "Geropsykologerna".
Geropsykologin är till stor del inriktad på det naturliga åldrandet i syfte att hjälpa människor att uppnå god livskvalitet i en ny situation i livet och att kunna hantera kriser som kan komma åren efter 60 eller 70. Det sker i form av samtal, enskild och i grupp.
Geropsykologer arbetar med både det friska och det sjuka åldrandet hos befolkningen över 60 år. De gör neuropsykologiska utredningar och medverkar i behandling av depression, ångest, kognitiv svikt och andra kognitiva störningar.
De kan arbeta med handledning och utbildning av personal på kliniker och vårdcentraler. Utredning och diagnostisering av olika tillstånd med psykisk ohälsa, kognitiv svikt och andra hjärnskaderelaterade sjukdomar hos äldre ingår även i arbetsuppgifterna.
Existentiella frågor aktualiseras ofta på ett påtagligt sätt i samtal med äldre.
Gerosykologer ägnar sig också åt forskning och metodutveckling inom sin specialitet.
Relaterade sökord: geriatrik, gerontologi, psykosocial utveckling, åldrande, åldrandets psykologi.
["gerontologi","neuropsykologiska","kognitiv svikt","depression","ångest","åldrandets psykologi","åldrande","geriatrik","psykosocial utveckling","psykologi"]