Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "gestaltcoaching":
gestaltcoaching
gestalt coaching [ɡəˈʃtælt ˈkəʊtʃɪŋ, ɡəˈʃtɑ:lt ˈkəʊtʃɪŋ, USA-uttal även: ɡəˈʃtɔlt ˈkoʊtʃɪŋ]
Skrivs även: gestaltcoachning.
I gestaltcoaching gäller det för coachen att få människor att komma i kontakt med sig själva och omvärlden, känna flödet av tid och rum. Det är annorlunda mot det traditionella västerländska idealet om tydlighet, gränsdragning, logik och kategorisering.
Vi har denna motsättning sedan gammalt i vår kultur. Det finns i Europas idéhistoria en underström av mystik, inkännande i naturens hemligheter, intuition och upplevelse av panta rei, att allt ingår i ett ständigt flöde. Men det naturvetenskapliga uppdelandet och isärhållandet har kommit att dominera i västerländskt tänkande.
Jag/Du i ett "möte"
Att möta andra människor på ett personligt och känslomässigt engagerat sätt är ett villkor för uppkomsten av ett eget själv. Det är grundtanken framför andra i den tyska idealistiska och romantiska filosofin i början av 1800-talet. Jaget är från början tomt. Det är utgångspunkten. Men genom konfrontation, "möte" (eng: encounter, tyska: Begegnung) med ett annat jag uppstår ett eget själv.
Denna föreställning om det egna självets uppkomst ur möten med andra personer blev ett centralt tema i existentialistisk filosofi på1950- och 1960-talen. Den kombinerades med tanken att individen har sin sanna existens i varje givet ögonblick, där det man tänker, känner och företar sig är en del i formandet av den egna personligheten. Det sker "här-och-nu", en vanlig formulering i denna typ av filosofi, terapi och coaching. En förutsättning är att man genom self-awareness har en fortlöpande jagkänsla som del av allt man uppfattar, upplever och gör.
En del i en helhet
En grundtanke i gestaltpsykologin är att allting får sin karaktär av den helhet som det ingår i, sin mening, sin tolkning och sin innebörd. Så också i gestaltterapi och gestaltcoaching. Människor får chansen att utvecklas genom att ingå i en relation till en coach eller mentor.
I gestaltcoaching gäller det för coachen att vara helt och fullt närvarande, att hjälpa människor att gå upp i nuet och i samspelet, att utsträcka upplevelsen av närvaro i den egna personen till situationen som helhet. Som coach eller mentor ska man inte medvetet och avsiktligt söka förändra något hos dem som man är coach eller mentor till.
Tanken är att utveckling som är av verklig betydelse sker spontant. Att bliva, att överskrida är viktigare än att veta. Att göra är viktigare än att tala. Att uppleva med hela sin själ och kropp är viktigare än att förstå. Här kommer det in tanken att det finns en inre potential hos varje människa som genom gestaltcoaching och liknande terapi- och coachingformer kan frigöras, inte "tillföras" som i traditionell pedagogik.
Transpersonell psykologi
Det transpersonella i gestaltcoaching består i att uppgå i situationer och relationer, känslomässigt och intuitivt.
Motstånd
I gestaltcoaching är man uppmärksam på det motstånd (ett begrepp från psykoanalysen) som kan uppstå hos oss människor vid försök att få kontakt med oss själva i det förgångna, i nuet eller framtiden. Det kan finnas ett omedvetet motstånd mot att se sig själv som man är eller att se sig själv hur man kommer att vara i framtiden.
Coachens roll är att få människor att stanna kvar i sitt motstånd, bejaka det och på det sättet att efter ett tag känna hur de befrias från det. Det är en tanke som tagits upp och vidareutvecklats av bland andra Steven Hayes i terapiformen acceptance and commitment therapy, ACT, till stor del i anslutning till begreppet mindfulness.
Heta stolen
En favorit i gestaltterapi och gestaltcoaching är den tomma stolen, ("heta stolen"). Det är en tom stol i rummet. I den kan man placera en tredje person antingen i fantasin eller i verkligheten. Coachen kan också be människor sätta en annan del av sig själv i den stolen och föra ett samtal med detta andra själv, till exempel den egna personen ett år framåt i tiden eller några år bakåt i tiden. När man handskas med det förflutna och framtiden är det ändå nuet ("här-och-nu") som gäller även för hur man uppfattar det förgångna och hur man föreställer sig framtida lägen.
Som coach är man accepterande, förstående, engagerad, närvarande. Det skapar grogrund för personlig utveckling (eng: personal growth) och ökande tillförsikt hos personer som söker hjälp för sina problem.
Gestaltcoaching som stil
Varje coach utformar sin egen stil. Det gäller att vara trogen sin person, att vara äkta och naturlig: inga fasader, ingen förkonstling. Ändå finns det något gemensamt för de coacher (och mentorer) som väljer gestalt som sin inriktning, filosofi och "metod". De hjälper människor att
- gå upp i nuet,
- uppleva sig själva med alla sinnen,
- uppleva situationen utan att förstå den intellektuellt, endast intuitivt,
- lita till sig själva och sin förmåga,
- acceptera både det som är positivt och negativt i den egna personen och livet som det är, privatliv och yrkesliv,
- lära genom att vara som man är och oreflekterat och spontant leva sig in i hur andra är.
["apprehension","acceptance and commitment therapy","Steven Hayes","här-och-nu","potential","möte","jagkänsla","gestaltpsykologin","omedvetet","mot\u00adstånd","närvarande","psykoanalysen","jag","själv","encounter","filosofi","terapi","transpersonella","personligheten","exis\u00adtentialis\u00adtisk","mindfulness","psykoanalys","transpersonell psykologi","coaching","gestaltpsykologi","gestaltterapi","pedagogik","personlighet","psykosyntes","intuition","coach","mentor"]