Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "gestaltpsykologi":
gestaltpsykologi
Gestalt psychology [gəˌʃtɑ:lt saɪˈkɒlədʒɪ], gestaltism [ɡəˈʃtæltɪzəm]
En av huvudinriktningarna i psykologin under första hälften av 1900-talet med stort inflytande även därefter.
Gestaltande krafter i psyket
Grundtanken i gestaltpsykologin är att själslivet inte är en passiv mottagare av intryck, som man velat göra gällande i associationismen (baserad som den var på brittisk empirism), utan att det är aktivt gestaltande vid uppfattandet av omvärlden. De föremål, händelser, situationer osv som vi tycker oss se i vår omvärld är i själva verket resultat av vårt psykes aktiva strukturering av den ström av intryck som sinnena tar emot. (Mer information om detta finns under sökordet gestalt.)
Max Wertheimer
Som riktning (rörelse) grundades gestaltpsykologin år 1912 då Max Wertheimer (1880-1943) publicerade sin berömda rapport om phi-fenomenet: att två punkter som presenteras i snabb följd på en skärm inte upplevs som två punkter utan som en enda punkt i rörelse. Det sensationella och epokgörande var tolkningen av fenomenet, nämligen att själslivet inte registrerar en faktisk rörelse i den fysiska världen utan själv konstruerar rörelsen.
Föregångare
Grundtankarna i gestaltpsykologin var inte nya när Wertheimer lanserade sin teori. Den har djupa rötter i tidigare filosofi och psykologi.
Den österrikiske filosofen Ernst Mach (1838-1916) konstaterade att vi uppfattar figurer som kvadrat och cirkel oavsett deras färg eller storlek. Det är en liknande tanke som hos den tyske filosofen Immanuel Kant (1724-1804), att vårt psyke formar sinnesintrycken i rum och tid.
Christian von Ehrenfels (1859-1932), även han österrikare, tog starka intryck av den fenomenologi som utformades av hans lärare i filosofi, Franz Brentano (1838-1917). Han började använda termen gestalt i den betydelse som kom att gälla i gestaltpsykologin. År 1990 publicerades hans skrift Über Gestaltqualitäten (Om gestaltkvaliteter), där han konstaterade att helheten är mer än summan av sina delar. Han påpekade att man kan ändra tonarten av en melodi och därmed samtliga toner och att ändå själva melodin som form (gestalt) är oförändrad. Wertheimer studerade hos honom.
Gestaltpsykologin som riktning i psykologin
Wertheimers mest kända lärjungar var de tyska psykologerna Wolfgang Köhler (1887-1967) och Kurt Koffka (1886-1941). Den senare introducerade gestaltpsykologin i USA redan 1922 och var själv verksam där från 1927. Stor betydelse i USA och internationellt fick Kurt Lewin (1890-1947) som med utgångspunkt i gestaltpsykologin utformade sin egen variant av denna, nämligen fältteorin, varigenom gestaltpsykologiska principer kunde tillämpas även inom personlighetspsykologin och grupppsykologin.
Stöd i neurologisk forskning
Den tyske neurologen Kurt Goldstein (1878-1965) gjorde omfattande undersökningar om hur hjärnskadade personer gestaltar intryck. Han kom därigenom att ge viktiga bidrag till den gestaltpsykologiska teorin och holismen.
Gestaltterapi och gestaltcoaching
Grundtankarna i gestaltpsykologin finns i gestaltterapi och gestaltcoaching, där de kombineras med inslag från existentialism och fenomenologi. Det förklaras av att man i existentialismen betonar människan ansvar för hur hon formar (gestaltar) hela sin existens, inklusive sitt sätt att uppfatta sig själv och sin omvärld.
Relaterade sökord: Franz Brentano, estetik, gestalt, gestaltcoaching, gestaltteori, gestaltterapi, holism, humanistisk psykologi, konstruktivism, Gottfried Wilhelm von Leibniz, självmedvetande, Tolman, uppifrån-och-ned-process.
["associationismen","Wertheimer","gestaltteori","gestaltterapi","Franz Brentano","Ernst Mach","Immanuel Kant","Gottfried Wilhelm von Leibniz","estetik","gestaltcoaching","phi-fenomenet","gestaltterapi","självmedvetande","Köhler","Koffka","Lewin","fältteori","Goldstein","holismen","gestaltcoaching","fenomenologi","humanistisk psykologi","konstruktivism","Tolman","uppifrån-och-ned-process","holism","fältteorin","gestalt"]