1. Gruppkonformt tänkande av det slaget att en beslutsprocess sker alltför mycket under trycket av ambitionen att man bör undvika kritik och motsättningar i gruppen.
2. Synsätt, värderingar och attityder som etableras i en grupp eller organisation i enlighet med vad ledarna eller andra dominerande personer tycker och tänker.
De som har invändningar och kritiska synpunkter ger efter för grupptrycket. De som påtalar fusk eller andra oegentligheter, så kallade visselblåsare, blir illa sedda och på ett eller annat sätt bestraffade.
Enligt den amerikanske psykologen och smågruppsforskaren Irving Janis (1918-1990), som på 1970-talet gav upphov till begreppet grupptänkande, kan det uppstå en falsk enighet (falsk konsensus, eng: false consensus) i gruppen genom att medlemmarna inte är riktigt medvetna om konsekvenserna av de beslut som fattas, eller tolkar besluten och argumenten på sitt eget sätt.
Svensk forskning visar att såväl självsäkra som uppgivna grupper avskärmar sig från information utifrån, vilket gör att de fattar orealistiska och i många fall ohållbara beslut.
Relaterade sökord: balansteori, confirmation bias, grupptryck, kognitiv dissonans, konformitet, smågruppsforskning.
["Irving Janis","confirmation bias","falsk konsensus","visselblåsare","grupptrycket","grupptryck","balansteori","värderingar","attityder","kognitiv dissonans","konformitet","smågruppsforskning"]