

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "grupputveckling":
grupputveckling
group development [ɡru:p dɪˈvɛləpmənt]
Grupprocess som består i att en grupps sätt att fungera utvecklas genom en serie stadier eller faser (eng: stages, phases) mot allt bättre fungerande, eventuellt via försämringar och kriser, återfall i tidigare stadier och därefter ny utveckling.
Faser i gruppers utveckling över tid
I flertalet studier om grupputveckling urskiljer man ett första stadium (en första fas) som utmärks av försiktiga och trevande utspel av deltagarna.
Det uppstår ett sökande efter mening och inriktning i samband med gruppens verksamhet (en första fas).
Därefter brukar grupper komma in i ett andra stadium (en andra fas) då motsättningar och konflikter tar sig uttryck i någons eller någras försök att dominera, ett testande av ledarens (ledarnas) kompetens och kapacitet.
Därefter följer ett tredje stadium (en tredje fas) då gruppmedlemmarna utformar sina roller och etablerar en ställning i relationer och samspel.
I ett fjärde stadium (en fjärde fas) utvecklas alltmer grupplojalitet, sammanhållning och samförstånd, gruppens speciella normer och regler börjar gälla. Därmed har gruppen blivit en arbetande grupp och kan fullgöra sina funktioner.
Ett femte stadium (en femte fas) är gruppens upplösning med de speciella känslor som då väcks hos medlemmarna, bland annat sorg över att behöva skiljas åt.
Bruce Tuckmans beteckningar på faserna
Dessa fem faser sammanfattades 1965 av den amerikanske psykologen Bruce Tuckman (1938-2016) i formeln forming, storming, norming, performing, adjourning (formandefas, stormfas, normeringsfas, utförandefas, avvecklingsfas), den sista även kallas mourning (sörjande).
Faserna i denna grupputveckling ingår i det som kallas Tuckman's team formation model.
Susan Wheelans teori
I början av 1990-talet presenterade den amerikanska psykologiprofessorn Susan Wheelan, efter nära trettio års forskning om arbetsgrupper, en modell för grupputveckling. Hon beskriver sin modell som en integration (sammansmältning) av tidigare modeller, Integrated Model of Group Development (IMGD), numera mest känd som GDQ (se nedan).
Susan Wheelans teori integrerar (införlivar) element från flera av de tidigare teorierna, särskilt Tuckmans. Den började användas 2008 i den form av gruppträning som kallas UGL, som därigenom fick mer fokus på spontana dominans- och undergivenhetsbeteenden i grupputvecklingen än tidigare.
Wheelan införde följande beteckningar på de fem ovan nämnda stadierna i en grupps utveckling:
Dependency and Inclusion (beroende och inordnande),
Counterdependency and Fight (opposition och konflikt),
Trust and Structure (tillit och struktur),
Work and Productivity (arbete och produktivitet),
Final (vid målet). Det är genom att en grupps medlemmar arbetar tillsammans och gradvis lär känna varandra som gruppen uppnår mognad (eng: maturity).
Det förekommer även andra översättningar till svenska av beteckningarna på de olika stadierna, till exempel "tillhörighet och trygghet" i fas 1 som är missvisande eftersom det är något som gäller fas 3, "motberoende och konflikt" i fas 2 och "upplösning" i fas 5, vilket då gör att man i den fasen tolkar in stadium 5 från Tuckmans modell. Vad som avses Wheelans modell är att gruppen i fas 4 funnit sin form och blivit en 'arbetande grupp' enligt den teori om grupputveckling som lanserades av den brittiske psykoanalytikern Wilfred Bion (1899-1980). Finalen är en avvecklingsfas.
Stadierna beskrivs av Wheelan som en upprepning av individens livscykel: 1. barn, 2. tonåring, 3. ung vuxen, 4. vuxen, 5. åldring. Var en grupp befinner sig i en sådan utvecklingsprocess kan man mäta med Wheelans frågeformulär GDQ, Group Development Questionnaire, översatt till svenska med titeln GDQ.
FIRO-teorin och Bions teori
En delvis annan stadieindelning men i princip samma finner man i FIRO-teorin, fram till 2008 bas i UGL-kursen, och i den av Wilfred Bion utformade teorin om antagandegrupp och arbetande grupp (ibland felaktigt kallad "arbetsgrupp").
Tillämpning av teorierna om grupputveckling
Poängen med teorierna om grupputveckling och grupprocesser är att ledning och coaching av grupper bör utformas olika beroende på i vilken fas en grupp befinner sig. Ett vanligt frågeschema för bedömning av gruppers mognad och utveckling är det ovan nämnda av Susan Wheelan, GDQ (Group Development Questionnaire).
Nutida strävan att få team att tillämpa agilt arbetssätt gör att man låter grupperna genomgå faserna 3 och 4 upprepade gånger.
Relaterade sökord:
gruppdynamik, grupprelation, gruppsykologi, laganda, teambuilding.
["Wilfred Bion","fas","grupprelation","stadium","gruppsykologi","Tuckman","antagandegrupp","laganda","teambuilding","FIRO-teorin","grupprocess","UGL","gruppdynamik","forming, storming, norming, performing","arbetande grupp","coaching","kris","integration","psykoanalytikern"]

