

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "här och nu, här-och-nu":
här och nu, här-och-nu
here and now [ˌhɪərənˈnaʊ], here-and-now, the here and now.
1. Hänvisning till vad som pågår just nu och just här antingen med avsikten att bortse från hur det blivit som det är och från vad som kan hända i framtiden eller med innebörden att något är tillgängligt både där man är och i detta ögonblick. Detta är de vardagliga betydelserna.
2. Filosofisk teori om att det nuvarande, "nuet", är det enda som egentligen finns, en uppfattning som kallas presentism. Det förgångna är för alltid borta, det finns endast som en föreställning i nuet. Det kommande har ännu inte börjat existera. Filosofer och skalder i antikens Aten och Rom, särskilt i oroliga tider, sådana som Epikuros {svenskt uttal: eppikur´åss} och Horatius, kom fram till att man bör ta vara på dagen (carpe diem) eftersom lycka och njutning är något som måste upplevas i nuet, innan det är för sent.
3. I 1900-talets existentialism, till exempel hos Jean-Paul Sartre, är "här-och-nu" ett sätt att resonera om själva grunden för människans tillvaro. Vi finns i nuet och tar där vår utgångspunkt för vad vi vill göra oss själva till och hur vi vill vara med och forma framtiden. Eftersom vi med vår kropp är inbäddade i ett sammanhang med ständig förändring befinner vi oss i en process av levd erfarenhet. Den är med nödvändighet förankrad i ett här-och-nu med ett förflutet bakom oss och något kommande framför oss.
I filosofiska texter stavas uttrycket vanligen med bindestreck: här-och-nu eftersom det är fråga om levd erfarenhet i ett rumsligt tidsförlopp (som en enhet). Det skrivs ibland på latin: hic-et-nunc, hic et nunc.
4. Filosofisk teori och teori inom den teoretiska fysiken som säger att tid är illusorisk.
Enligt den tyske filosofen Immanuel Kant på 1700-talet och enligt buddhismen är tid och rum något som vi människor uppfattar och upplever men inte något som finns hos tillvaron i sig själv. Det finns egentligen alltså bara ett enda "här och nu". Man bortser i sådan filosofi från att absolut tid är himlakroppars och småpartiklars rörelser i förhållande till varandra och att det är förändring av det slaget som djurs och människors hjärnor under den biologiska utvecklingens förlopp fått förmåga att uppfatta, ett villkor för djurens och vår anpassning till dygnets och årstidernas växlingar.
5. I psykologiska sammanhang skiljer man ofta mellan upplevelse och reflektion. Det var huvudmodellen i de T-grupper som tog form på 1960-talet och ledde till uppkomsten av gruppencounter och sensitivitetsträning, teambuilding och Tavistock gruppträning.
Deltagarna har en typ av lärande under upplevandet och en annan under efterföljande reflektion och diskussion. Upplevandet ska helt vara i "här och nu".
Efterföljande reflektion kopplar upplevelserna till egna och andras tidigare erfarenheter och de föreställningar som var och en bär med sig och som utgör den referensram inom vilken de agerar i här och nu-dimensionen.
Sådan reflektion kan leda till att deltagarna i gruppträning kan förstå sig själva och sina reaktioner bättre och därefter arbeta på att förändra dem i önskad riktning.
6. I ACT och RFT formulerat som närvaro i betydelsen vara närvarande (eng: being present): kontakt med det nuvarande ögonblicken medför ökande effektiv kontakt med här och nu (contact with the present moment involves increasing effective contact with the here and now).
7. I konstvetenskapen är Här/Nu en beteckning på konst som ger en upplevelse av att finnas på just den här platsen vid detta tillfället. Termen "platsspecifik" brukar användas för att rent ytligt beskriva den typen av konst. På ett djupare plan kan den ge uttryck för motsatsen mellan ett förgängligt nu i betraktarens egen värld och det evigt giltiga.
Relaterade sökord: carpe vitam, Donald Schön, Dasein, existentialism, gestaltterapi, medvetandeström, närvaro, vara-i-världen.
["Immanuel Kant","buddhismen","carpe vitam","filosofisk","referensram","reflektion","gruppencounter","sensitivitetsträning","teambuilding","levd erfarenhet","Tavistock gruppträning","existentialism","gestaltterapi","Donald Schön","vara-i-världen","ACT","RFT","Dasein","närvaro","medvetandeström"]

