Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "hjärna, encefalon":
hjärna, encefalon
brain [breɪn], encephalon [enˈsefəˌlɒn]
Eymologi: Ordet hjärna finns i olika varianter i germanska språk. Det går tillbaka på ett forntida ord med betydelsen skalle som i det latinska ordet 'kranium'. Det engelskspråkiga ordet brain har ett liknande ursprung. Encefalon kommer från grekiskans ἐγκέφαλος {uttal: enke´fallåss} 'hjärna'; ἐν 'i' + κεφαλή {uttal: keffallä´} 'huvud'.
Hjärnan är den del av det centrala nervsystemet (CNS) som finns i huvudet. Dess funktion är att reglera och samordna beteenden, neuroendokrinologiska processer och fysiologiska reaktioner i samverkan med flera andra delar av kroppen.
Sedan 1960-talet har man utvecklat metoder med vars hjälp man kan studera processer i hjärnan och korrelera dem till psykiska processer.
Fosterutvecklingen av hjärnan
Hos fostret utvecklas först lillhjärnan som svarar för grundläggande funktioner som balans och samordning av reflexrörelser. Därefter kommer hjärnstammen, limbiska systemet, talamus och hypotalamus, alltså de utvecklingsbiologiskt äldre delarna av hjärnan, där livsviktiga funktioner regleras. Till slut formas stora hjärnan med strukturer för lärande, perception, minne, tänkande, fantasi och liknande och som alltså svarar för speciellt mänskliga funktioner, allt fler efterhand som barnet utvecklas till vuxen människa.
Fosterutvecklingen återspeglar i grova drag de förändringar som hjärnan som organ genomgått under en biologisk utveckling på hundratals miljoner år.
Den tredelade och samtidigt treeniga hjärnan
Engelska: the tripartite brain [ðə traɪˈpɑːtaɪt breɪn], the triune brain [ðə ˈtraɪjuːn breɪn].
Den amerikanske fysikern och neurobiologen Paul D. MacLean (1913-2007) lanserade på 1960-talet ett modell av djurs och människors hjärnor som fick stort genomslag i slutet av 1900-talet och fortfarande åberopas i många framställningar om hjärnans biologiska utveckling i djurarterna från orm till människa.
Reptilhjärnan
Enligt MacLean hade de första ryggradsdjuren, reptiler och fåglar, endast en hjärnstam och en lillhjärna. Den klarade grundläggande funktioner som muskelrörelser, balans och kontroll av hjärta, lungor, mag-tarmsystem och lever men också för varje art speciella instinktiva beteenden som flykt och attack, dominans och underkastelse, upprättande och försvar av revir samt rituella beteenden i samband med hannars uppvaktning av honor och dessas svar på uppvaktningen.
Däggdjurshjärnan
När däggdjuren kom till som en ny gren av ryggradsdjur utvecklades ytterligare en del av hjärnan, det limbiska systemet, en term lanserad av MacLean 1952. Det omfattar amygdala, hippocampus, fornix, de septala kärnorna, gyrus cinguli (gördelvindlingen) och delar av hypotalamus och talamus. I dessa delar av hjärnan blir drifter, behov och känslor medvetna och involverade i beslutsfattande i valsituationer. Däggdjurens speciella typ av parbildning, omvårdnad av ungarna, flockbeteende med mera har sitt ursprung i aktivitet i limbiska systemet. Enligt MacLean.
Den mänskliga hjärnan
Hos människan och andra primater som fanns före oss tillkommer ytterligare funktioner genom tillkomst av en veckad hjärnbark, sådana som planering, minne, avancerat lärande, och hos människan kreativitet, ett nyanserat känsloliv samt (icke minst) språk och räkneförmåga och förutsättningar för komplexa grupp- och samhällsbildningar.
Modellen starkt ifrågasatt i nutida neurovetenskap
I nutida neurovetenskap betraktas MacLeans modell och begreppet reptilhjärna som grova förenklingar baserade på föråldrad kunskap om hjärnans anatomi och varianter under den biologiska utvecklingen. Bland annat kan man konstatera att till exempel anknytning och ungvård finns i många olika former inte bara hos däggdjur utan också hos många fågel- och fiskarter.
Det är speciellt begreppet reptilhjärna som åberopas när vi upplever en konflikt mellan primitiva känsloreaktioner och kloka, överlagda handlingar. Men hjärnan är inte bara uppdelad, den utgör också en helhet och alla funktioner har betydelse i vårt sätt att hantera oss själva och vår omvärld.
Relaterade sökord: Alzheimers sjukdom, demens, hjärnans dirigent, hjärnans plasticitet, hjärnavbildning. hjärnhalvor, holografi som metafor, konnektom, lillhjärnan, medvetande, nervsystemet, neuropsykologi, signalsubstans, storhjärnan.
["lillhjärnan","storhjärnan","hjärnavbildning","hjärnstammen","limbiska systemet","hypotalamus","neuropsykologin","talamus","hjärnhalvor","Alzheimers sjukdom","demens","holografi som metafor","medvetande","nervsystemet","neuropsykologi","konnektom","signalsubstans","hjärnans dirigent","hjärnans plasticitet"]