holography as metaphor [hɒˈlɒɡrəfɪ əz ˈmɛtəfə, USA-uttal: hoʊˈlɑgrəfi əz ˈmɛtəˌfɔr], holographic model [hɒləˈɡræfɪk ˈmɒdəl, USA-uttal: ˌhɑləˈɡræfɪk eller ˌhoʊləˈɡræfɪk ˈmɑdəl]
Enligt den amerikanske neurokirurgen Karl Pribram (1919-2015) kan man förklara hur bilder uppstår i hjärnan som en typ av hologram.
Fysiologiska processer i hjärnan kan enligt hans teori skapa sådant vetande och kunnande som tar form av ett slags hologram och bildar holografiskt minne (eng: holographic memory).
Han kallade denna teori för den holonomiska hjärnmodellen (the holonomic brain model).
Personlighetsteori
Hologrammodellen eller hologrammetaforen används även i sådan nutida psykologi och coaching som har anknytning till teorier om komplexitet, synkronicitet och det kollektivt omedvetna.
Fysikaliskt, fysiologiskt och psykologiskt framstår i sådan teoribildning alla aspekter av tillvaron som hopkopplade i en ständig samverkan, fast på olika nivåer och olika sätt.
Så till exempel tolkas relationen och samspelet mellan psykolog och klient, coach och anlitare i ljuset av Carl Gustav Jungs teori om arketyper och teorier om transpersonell psykologi.
Hologrammodellen används här antingen som förklaring till sammanhangen i tillvaron eller enbart som metafor för hur hjärnan och mänskliga relationer fungerar.
Organisationsteori
Vid mitten av 1980-talet framställde organisationsteoretikern Gareth Morgan (f 1943) en modell för hur företag kan fungera holografiskt genom att knyta an till Pribrams holonomiska hjärnteori:
- Varje enskild grupp eller person ska ha delaktighet i de övrigas erfarenhet, kompetens och uppgifter.
- Det ska finnas tillräcklig variation av kompetens inom verksamheten.
- Frihet ska ges för enskilda personer och grupper att själva utforma sitt sätt att arbeta och nå de uppställda målen.
- Varje individ och grupp bör ständigt engagera sig i utveckling av sina egna synsätt och handlingsmönster.
Denna modell var i stor utsträckning vägledande vid omorganisation av företag, ämbetsverk, skolor och sjukhus under 1970- och 80-talen. Den kom igen 20 år senare, fast med annan teoribakgrund, när modeller för agilt arbetssätt lanserades.
Relaterade sökord: agilitet, holografi, organisationsteori, synkronicitet, team, teambuilding, transaktivt minne.
["Pribram","psykologi","transaktivt minne","arketyp","coaching","hjärnan","komplexitet","synkronicitet","kollektivt omedvetna","hologram","holografi","organisationsteori","teambuilding","teamsynkronicitet","Carl Gustav Jung","team","agilt arbetssätt","agilitet"]