Tillstånd som kan uppträda vid vistelse på sjukhus och andra vårdinstitutioner.
Det kännetecknas av apati, initiativbrist, förlust av intresse för omvärlden och allt som inte direkt berör patienten, passivt underordnande, en oförmåga att göra upp framtidsplaner, en förlust av individualiteten och ibland en speciell kroppsställning och ett speciellt rörelsemönster.
Många vuxna som längre tid vistas på en vårdinrättning tenderar i en sådan situation att växa in i en roll av hjälplöshet och beroende.
Små barn, som berövas kontakten med de vanliga vårdarna, vanligen föräldrarna, kan utveckla symtom som tröstlöst skrikande och därefter likgiltighet och rastlöshet, nagelbitning, tumsugning och försenad psykisk och kroppslig utveckling.
Termen Hospitalismus lanserades av den tyska utvecklingspsykologen Hildegard Hetzer (1899-1991) och övertogs av den amerikanske professorn i klinisk psykologi René Spitz (1887-1974), på engelska hospitalism, för vad han senare kallade anaklitisk depression.
Relaterade sökord: anaklitisk depression, anknytningsstörning, Goffman, modersdeprivation, reaktiv kontaktstörning, total institution.
Etymologi: Den tyska termen Hospitalismus och det engelska ordet hospitalism är bildade av det medeltida ordet 'hospital', ett vanligt namn på barmhärtighetsinrättningar för vård av sjuka, invalider, orkeslösa och fattiga, senare för sjukhus i allmänhet och därefter en beteckning på mentalsjukhus.
Det som åsyftas med termen 'hospitalism' är effekter av långvarig sjukhusvistelse utan stimulerande sysselsättningar och kontakter.
Ordet 'hospital' kommer av latinets hospitalis {uttal: håsspita´liss} 'gästfri'. Det är adjektiv till hospes {uttal: håss´pes} som betyder både 'värd' och 'gäst. Det började under medeltiden att användas om ställen där man visade gästfrihet mot sjuka och andra som var i behov av vård eller omvårdnad. På engelska har ordet hospitality betydelsen 'gästfrihet'.
["anaklitisk depression","Goffman","modersdeprivation","anknytningsstörning","reaktiv kontaktstörning","klinisk psykologi","René Spitz","total institution","apati","reaktiv anknytningsstörning"]