I skolan: arts subjects [ˈɑ:ts ˈsʌbdʒɪkts].
Ämnen som historia, filosofi, litteratur, konst, musik, som behandlar människan antingen som kulturvarelse med förmåga till reflektion över sin natur och sin ställning i tillvaron.
Studiet av klassiska språk räknas också ofta till humaniora, eftersom de dels ger tillgång till antikens texter i historia, filosofi, litteratur och liknande ämnen, dels själva är speciella uttryck för människan som kulturskapande varelse. Ett språkstudium som inte har dessa syften kan i strikt mening inte räknas till humaniora. Men ofta räknas ändå även moderna språk dit.
Relaterade sökord: bildning, human, humanist, humanistisk psykologi, humanvetenskap, människosyn, samhällsvetenskap, vetenskapsteori.
Ordformer: Som adjektiv används ordet 'humanistisk (eng: humanistic, som även är adjektiv till humanism).
Etymologi:
Latin: humanus {uttal: humma´nus} 'mänsklig' av homo {uttal: hå´må} 'människa'. Ordet började användas på 1800-talet om den icke-kyrkliga kultur som uppstod i de norditalienska handelsstäderna på 1300- och 1400-talet, renässansen (= återfödelse, nämligen av den grekisk-romerska kulturen och människosynen), till stor del i opposition mot den kyrkliga.
På 1800-talet uppstod ett förnyat intresse för den grekisk-romerska kulturen, på nytt som en frigörelse från föråldrade kyrkliga föreställningar om tillvaron och historien. Det skapade ett förnyat intresse för humaniora. Ännu in på 1960-talet var det möjligt att läsa latin som huvudämne med grekiska som tillval i svenska gymnasier.
["humanistisk psykologi","humanvetenskap","människosyn","samhällsvetenskap","vetenskapsteori","humanism","humanist","human","bildning","filosofi"]