

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "humanist":
humanism
humanism [ˈhju:mənɪzəm]
Latin: humanus {uttal: humma´nus} 'mänsklig'; av homo {uttal: hå´må} 'människa'.
Humanismen som kulturriktning
Ett synsätt och förhållningssätt som tagit sig uttryck i kulturströmningar som renässansen på 1400- och 1500-talen och nyhumanismen under 1700-talet.
Humaniora (ämnen som latin, grekiska, antikens historia, konst och litteratur) ansågs i flera sekel från renässansen i handelsstäderna i norra Italien på 1400-talet och senare i hela Europa på 1500-talet främja utvecklingen av det mänskliga (eng: the human) i oss.
I nutiden saknas i de flesta sammanhang denna koppling mellan humaniora och humanism.
Humanismen har varit riktad dels mot teologiska och religiösa ståndpunkter som säger att människan är till för de högre makternas skull, dels mot naturvetenskapliga teorier som lätt kan inge föreställningen att människan är en rent tillfällig variant av naturfenomen och helt styrd av naturlagarna.
De som företräder humanistiska synsätt brukar kallas humanister. Detta ord har dock även andra betydelser, bland annat dels personer med human inställning till människor och andra varelser, dels personer som studerar humaniora, det vill säga humanistiska ämnen såsom historia, litteratur- och konstvetenskap, klassiska och moderna språk och liknande ämnen.
Humanistisk filosofi
I Italien formulerades på 1400-talet fyra grundsatser som fortfarande kan anses gälla för humanistisk filosofi, etik, psykologi och samhällsvetenskap:
- Människan är i princip fri att välja handlingar, värderingar och åsikter.
- Det finns ingen absolut sanning, utan den livsfilosofi som en människa väljer är en personlig uppfattning och livshållning som ger hennes liv mening och inriktning.
- Det finns inga absoluta värden, utan vi formulerar själva de värden och etiska principer som vi vill ha som normer för sina handlingar.
- Människors och djurs handlingar kan inte förklaras på samma sätt som vi förklarar fysiska tings rörelser och förändringar, utan handlingar är ändamålsstyrda, motiverade av skäl och inte igångsatta av mekaniskt fungerande orsaker.
Humanistisk psykologi
En riktning i 1900-talets psykologi företrädd av bland andra Abraham Maslow och Carl Rogers, vilka båda reagerade mot den tidens dominans i amerikansk psykologi för psykoanalys och behaviorism.
Liksom senare Albert Bandura utgick de från att människans liv och utveckling inte formas av konflikter mellan jaget, överjaget och driftlivet som enligt psykoanalysen eller blint formas av slumpvisa rörelser och förstärkningar som enligt flertalet företrädare för dåtida behaviorism.
Enligt den humanistiska psykologin har människan förmåga till reflektion, överväganden, värdering, beslut och målinriktad, ett aktörperspektiv.
Transhumanism
Från slutet av 1900-talet spred sig en rörelse i västvärlden av transhumanister som hävdar att det inte gäller att förverkliga den mänskliga naturen inom oss utom att överskrida den genom användning och vidareutveckling av all den teknik som vi förfogar över. Den etik och etiska teori som de flesta i denna riktning knyter an till är utilitarismen.
Posthumanism
Posthumanism är ett ord som används om olika företeelser i nutiden som
- att vi människor i princip är djur, en produkt av biologisk utveckling,
- att vi är involverade i sociala och kulturella sammanhang och strukturer som är bestämmande för vilka vi blir och är, att vi är teknikstyrda och i samspelet med datorer och robotar blir som robotar,
- att det inte är vi själva som konstruerar vår värld (enligt konstruktivismen) utan samhällsförhållandena och samspelet mellan oss och allt annat i vår omvärld,
- att vi kommit in i ett helt annat sätt att föreställa oss själva och omvärlden än man gjort i kretsar som företrätt en humanistiskt livssyn och under tidigare epoker som dominerats av humanistiska perspektiv.
Relaterade sökord:
agent, existentialism, human, humanist, humanistisk medicin, humanistisk psykologi, humanistisk psykoterapi, humanistiskt vetenskapsideal, nyplatonism, posthumansim, postantropocentrism, två kulturer.
Likartad engelskspråkig term med annan innebörd: humanitarianism, att ha en humanitär (eng: humanitarian) inställning, policy, grundsyn. Det innebär en inriktning på att främja människors hälsa, välfärd, tillgång till kultur och utbildning, lindrande av nöd och liknande.
["humanistisk psykoterapi","existentialism","aktörperspektiv","postantropocentrism","filosofi","etik","nyplatonism","värderingar","humanistisk medicin","överjaget","absoluta","jaget","humanistiska psykologin","humanistisk psykologi","humanistiskt vetenskapsideal","utilitarismen","transhumanister","Abraham Maslow","Carl Rogers","Albert Bandura","psykoanalysen","behaviorismen","förstärkningar","psykoanalys","behaviorism","överväganden>>deliberativ kommunikation","två kulturer","reflektion","värdering","socialkognitivism","posthumansim","humanist","human","agent"]humanist

