Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "identitet":
identitet
identity [aɪˈdɛntətɪ]
1. Fullständig likhet, så att det ena i väsentliga avseenden kan ersätta det andra.
2. Personlig identitet (eng: personal identity, self-identity): att vara identisk med sig själv. Det är man när man upplever sig själv som unik med klara gränser mellan sig själv och andra, har en stabil självkänsla, bedömer sig själv och egna egenskaper på ett adekvat sätt samt känner igen sig själv i de uppfattningar, minnen, behov och känsloreaktioner som man har.
I förslagen 2012 till DSM-5 användes termen identity som liktydig med self-identity. (Mer om detta finns under PD-TS.)
Jagidentitet och självidentitet
Jagidentiteten är upplevelsen att man är den som svarar för de egna tankarna, känslorna, besluten, handlingarna osv. Se exekutiv funktion och självmedvetande.
Självidentiteten är upplevelsen av kontinuitet, känslan att man kan reflektera över sådant man gjort och upplevt tidigare och hänföra allt detta till den egna personen.
Självidentitetens uppkomst
Enligt socialkonstruktivismen, till exempel i symbolisk interaktionism, tar vår identitet form och får innehåll genom en serie sociala händelser under livets gång, då vi definierar oss själva i relation till andra. I enlighet med denna konstruktivism kan man förklara uppkomsten av människors subjektiva upplevelse av att ha en alldeles egen, absolut identitet, fast den är begriplig endast om man ser den som formad i social interaktion med andra.
Som en motsats till socialkonstruktivismens teori om identiteten finns den protestantiska synen på individen som en person som helt själv inför Gud formar sin person och identitet. Detta är också grundtanken i den humanistiska psykologin och existentialistiska psykologin: att individen fritt väljer sin egen personliga stil, sina värderingar och ambitioner.
Forskningen om identitetsfenomenet fokuserade under 1980- och 90-talen på det nära sambandet mellan personlig identitet och social identitet, bland annat i försök att förklara etnocentrism, det vill säga hur det kan komma sig att vi genom stark identifiering med en viss social grupp kommer att ta avstånd från andra grupper och deras sätt att leva, tänka och vara.Från 1990-talet har en stor del av forskningen kommit att handla om hur människor med hjälp av självbiografiskt minne skapar sig en narrativ identitet.
Identitetsstörning
På engelska: identity disorder, identity pathology. Störningar i identiteten förekommer vid dissociativ identitetsstörning, könsidentitetsstörning, borderlinemönster, borderline personlighetsstörning, vid histrionisk personlighetsstörning och vid schizofreni.
Relaterade sökord:
delidentitet, dissociativt syndrom, egosynton, egodyston, identitetskris, identitetsteori, identitetsterapi, identitetsutveckling, individuation, integritet, isomorf, könsidentitet, moratorium, själv, narrativ, normativ identitet, social identitet, symbolisk interaktionism.
Etymologi:
Latin: identitas {uttal: iddent´ittas} 'identitet'; av idem {uttal: idd´em} 'samma'.
["exekutiv funktion","konstruktivism","självmedvetande","identitetsteori","humanistiska psykologin","isomorf","existentialistiska psykologin","schizofreni","borderlinemönster","identitetsutveckling","social identitet","personlig identitet","identitetskris","etnocentrism","normativ identitet","PD-TS","borderline personlighetsstörning","dissociativ identitetsstörning","dissociativt syndrom","självbiografiskt minne","egosynton","egodyston","sjävmedvetande","identitetsterapi","individuation","integritet","könsidentitet","delidentitet","moratorium","symbolisk interaktionism","könsidentitetsstörning","narrativ identitet","narrativ","själv","histrionisk personlighetsstörning","socialkonstruktivismens>>socialkonstruktivism","schizofreni","identitetsstörning","social identitet"]