Sammanhängande och någorlunda enhetlig bild av verkligheten, främst på det politiska området med värderingar och ideal som formar människors målsättningar för vetenskaplig, social, kulturell och politisk aktivitet.
Ordet används ofta i nedsättande betydelse om orealistiska föreställningar om natur, människa och samhälle
Doktrin (eng: doctrine [ˈdɒktrɪn, USA-uttal:ˈdɑːktrɪn]): på En mer avgränsad teori eller lära är som avses med ordet 'ideologi', i regel filosofisk eller teologisk.
Relaterade sökord: dogmatism, falskt medvetande, idéburen verksamhet, kunskapssociologi, Karl Mannheim, perspektiv, åskådning.
Ordformer:
Person: ideolog (eng: ideologue, ideolog, ideologist; plural: ideologues, ideologs, ideologists).
Adjektiv: ideologisk (eng: ideologic, ideological).
Adverb: ideologiskt (eng: ideologically).
Etymologi: Ordet 'ideologi' är bildat av 'idé' plus tillägget '-logi' för 'lära'. Det betydde från början (på 1700-talet och i enlighet med John Lockes filosofi) vetenskap som utgår från att medvetandet endast innehåller föreställningar (eng: ideas) som på något sätt går tillbaka på sinnesintryck (vilket var den dåtida empirismens grundtanke). I början av 1800-talet gjorde Napoleon ordet till ett skällsord riktat mot kretsen kring den franske filosofen Destutt de Tracy (1754-1836) som genom sin av John Locke inspirerade filosofi var företrädare för republik och politisk liberalism (oförenligt med Napoleons krav på envälde).
Ordet ideologi blev dock inte allmänt använt förrän i slutet av 1800-talet genom att begrepp som falskt medvetande blev vanliga i den politiska propagandan. Detta med 'falskt medvetande' var ursprungligen ett marxistiskt begrepp men snart kom både kommunism och fascism att kallas ideologier, senare även socialism och liberalism. När man talar om dessa ideologiers filosofi menar man de vetenskapliga teorier som de grundar sig på, till exempel för kommunismens del historisk materialism, en av Karl Marx och Friedrich Engels utformas teori om samhällsutvecklingen, för fascismen italienare Giovanni Gentile (1875-1944), för liberalismen till exempel John Stuart Mill, för den demokratiska socialismen tysken Eduard Bernstein (1850-1932.
["falskt medvetande","kunskapssociologi","idéburen verksamhet","John Lockes","John Locke","Karl Mannheim","John Stuart Mill","fascismen","fascism","åskådning","perspektiv","filosofi","empirismen","dogmatism","Karl Marx","Friedrich Engels"]