1. Psykomotorisk. Tankestyrning av muskelrörelser, en term som William James (1842-1910) lanserade när han sökte förklara hur en föreställning som är psykisk kan ta sig uttryck i en rörelse som är kroppslig.
Genom att vissa rörelser på detta sätt är kopplade till vissa rörelseföreställningar och processer i hjärnan, kan djur och människor genom att iaktta andra varelser uppleva deras känslor och intentioner.
I mental träning (eng: mental practice) söker man systematiskt utveckla en mental beredskap för sådana rörelsemönster som har betydelse i den sport eller annan aktivitet som träningen avser, vilket sker genom att man så konkret och åskådligt som möjligt föreställer sig den rörelse som ska tränas, till exempel en viss typ av volt.
Vid ideomotorisk apraxi som också kallas ideatorisk apraxi och dyspraxi har förmågan att utföra icke inlärda rörelser på andras uppmaning och genom egen tankestyrning gått förlorad respektive blivit nedsatt.
2. Omedveten styrning som tankar (och känslor) har över rörelser, till exempel läpprörelser när man läser tyst. I slutet av 1800-talet framförde den brittiske läkaren och fysiologen William B. Carpenter (1813-1885) en hypotes om att personer som söker källvatten med hjälp av slagruta omedvetet åstadkommer den rörelse hos träpinnen som de tillskriver vattnet i en underjordisk källa, och att borddans vid parapsykologiska seanser kan förklaras på samma sätt ('Carpenters effekt', ideomotor effect).
Relaterade sökord: ideatorisk, intern modell, kropp och själ, psykomotorisk, rörelse, sociokognitiv inlärning, spegelneuron.
["William James","sociokognitiv inlärning","intern modell","föreställning","kropp och själ","spegelneuron","mental träning","ideatorisk apraxi","apraxi","dyspraxi","ideatorisk","psykomotorisk","rörelse"]