sport psychology [ˈspɔ:tˌsaɪˈkɒlədʒi], sports psychology [ˈspɔ:tsˌsaɪˈkɒlədʒi], SP, psychology of sport and exercise
Gren av tillämpad psykologi som undersöker förutsättningar för goda idrottsprestationer, gynnsamma och ogynnsamma effekter av träning och motion.
I idrottspsykologisk forskning (i samarbete med neurovetenskap m fl) har man funnit att många äldre genom motion får bättre kondition, bättre korttidsminne och gladare humör. Idrotts- och sportpsykologin har också till uppgift att undersöka hur olika typer av sport bidrar till att forma personligheten och vilken roll känslor, motiv och omedvetna behov spelar vid utövandet av en sport. Man söker också utveckla metoder för mental träning. Sportevenemangens psykologi hör också till denna gren av psykologin.
Vidare söker man psykologiskt förklara vad det är som driver somliga utövare av sporter som ställer stora krav på styrka och uthållighet att använda dopingpreparat. Idrottspsykologer har bl a intresserat sig för avspännings- och koncentrationsövningar, suggestion och användning av biofeedback. Andra fenomen som studerats är aggression, tävlings- och självhävdelsemotiv, stress och utvecklingen av laganda.
Idrottspsykologins historia sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet då en psykolog vid Indianauniversitetet, Norman Triplett (1861-1910), år 1897 studerade effekten av tävlingsiver på cyklisters prestationsförmåga och fann att hälften av dem presterade klart bättre när de tävlade eller fick draghjälp mot när de bara cyklade "så fort de kunde". Den första institutionen för idrottspsykologi inrättades dock först i och med att Coleman Griffith (1893-1966) år 1925 inrättade Sport psychology laboratory vid Illinoisuniversitetet och fem år senare blev idrottspsykolog i en baseballförening i Chicago.
Från början av 1970-talet har man inom idrottspsykologin på ett systematiskt sätt använt sig av den kognitiva psykologins och terapins metoder för att hjälpa utövare av sport och idrott att hantera stress genom avslappningsövningar och mental träning.
Relaterade sökord: ideomotorisk, idrottsforskning, idrottspsykiatri, licensierad mental tränare, mental träning, målorienteringsteorin, social facilitering, imaginativ metod, mental träning, PETTLEP-modellen, självprat, Test of performance strategies, TOPS.
["biofeedback","mental träning","social facilitering","ideomotorisk","idrottsforskning","imaginativ metod","mental träning","idrottspsykiatri","självprat","Test of performance strategies, TOPS","målorienteringsteorin","PETTLEP-modellen"]