Logisk term för villkorssatser: "Om A, så B." På logikens internationella språk: p→q
Detta gäller med nödvändighet, så att A aldrig kan gälla eller inträffa om inte B förutsätts följa som en konsekvens.
Implikationen är "strikt" när den är av rent logisk natur (om A är en del av B, så är B större än A).
Den är "kausal" om den gäller orsakssammanhang (om hjärtat stannar, dör man).
En implikation har formen 'om A så B', där A anger en förutsättning, ett villkor för något annat, ett eller flera alternativ eller
Om det regnar, så tag med ett paraply eller ta på regnkappan eller tag en taxi eller vänta tills regnet har upphört.
Implikationens första del kallas 'antecedent' (eng: antecedent) och dess andra del kallas 'konsekvent' (eng: consequent).
Konditionalis i arbetslivet
I marknadsföring behöver man inte formulera sig så formellt utan uttrycker sig på annat sätt som exempelvis: "Hösten är kommen, dags för säsongens nya mode på rockar och kappor."
Det här sättet att tänka i implikationer används både när det gäller typer av arbetsuppgifter i en verksamhet och som ovan nämnts i marknadsföring vanligen med alternativ i följdsatsen, konsekventen: Om spisen osar, sätt på fläkten eller öppna fönstret eller sätt ner temperaturen på ugnen eller plattan.
Modus ponens och modus tollens i kognitionsvetenskapen
I kognitionsforskningen används begreppet modus ponens {uttal: mo´duss på´nens} när man syftar på detta sätt (latin: modus [ˈmɔdus]) att tänka: "Om A, så B, nu föreligger A, alltså föreligger också B." Därav uttrycket "ponera att A, så B". (Latin: ponere {uttal: på´nere} 'sätta', 'ställa', 'lägga'.)
Den negativa motsvarigheten kallas modus tollens (upphävande) eller modus tollendo tollens: upphävande det som bör upphävas, av det latinska verbet tollere {uttal tåll´ere} 'ta bort'.
Den består i utsagor av typen "om motorn går igång, finns det bensin i tanken, men nu finns det ingen bensin i tanken, alltså startar inte bilen".
Detta gäller eftersom bensin är en nödvändig förutsättning för en bensinmotor.
Men den motsatta formuleringen gäller inte: "om det finns bensin i tanken, startar motorn – men den startar inte, alltså finns det inte någon bensin i tanken". Detta gäller inte, eftersom bensin visserligen är en nödvändig förutsättning men inte tillräcklig.
Kontrafaktiska villkorssatser, kontrafaktiska implikationer
(Eng: counterfactual conditionals) är sådana som bygger på något som inte gäller som fakta: Om Kalle är över 70 år (vilket han inte är) skulle han vara pensionär. Om Karl X Gustav drunknat vid tåget över Lilla Bält (vilket han inte gjorde), skulle Sverige måst avträda Småland till Danmark.
Relaterade sökord: kausalitet, logik, kognitionsforskning, logiskt tänkande, modus, reasoning.
Ordformer:
Plural: implikationer (eng: implications).
Verb: implicera, implicerar, implicerande, implicerad, implicerat (eng: implicate, implicates, implicating, implicated).
Etymologi:
Latin: implicatio {uttal: implicka´tiå} 'inflätning'; in 'in i' + plicare {uttal: plicka´re} 'veckla'.
["kognitionsforskningen","kausal","logisk","logiskt tänkande","modus","logik","kognitionsforskning","reasoning","kausalitet"]