Latin: in - 'utan', 'inte' + determinare {uttal: determina´re} 'bestämma'; av förstavelsen de- + terminare 'avgränsa', 'begränsa'; av terminus {uttal: terr´minnuss} 'gräns', 'mål'.
Filosofisk ståndpunkt som består i att man hävdar att människan har förmåga att fritt ta ställning till olika handlingsalternativ och välja det som är mest ändamålsenligt i situationen.
I indeterministisk psykologi visar man att människan inte är styrd av känslor och behov (eller av omedvetna föreställningar och motiv) utan kan välja inriktning på sitt agerande med hjälp av känsloreaktioner och med utgångspunkt i behoven, men med hänsyn till hur olika situationer är beskaffade och hur rationella olika handlingsalternativ är.
I indeterministisk kognitiv neurovetenskap framhålls att människans hjärna gör analyser av den verklighet som individen har i fokus, och på grundval av den uppfattning som då uppstår förverkligar behov och önskningar. Enligt denna ståndpunkt har frågan om viljans frihet blivit snedvriden av vanliga föreställningar om att psyke och nervsystem är två skilda fenomen.
Idén om att viljan skulle vara ofri och styrd av hormoner och nervprocesser är ointressant när man inser att uppfattningar, slutsatser, beslutsprocesser och så vidare just är nervsystemets (och därmed psykets) sätt att hantera de situationer vi befinner oss i, eller tänker oss att hamna i. Det är dualism i olika former som gör att frågan om viljans frihet är felaktigt ställd.
Relaterade sökord: ansvar, Albert Bandura, determinism, jagpsykologi, kausalitet, nondeterminism, reciprok determinism, skuld, teorin om konstruerad känsla, vilja.
Ordformer:
Adjektiv: indeterinstisk (eng: indeterministic [ˌɪndɪˌtɜːmɪnˈɪstɪk]).
Person: indeterminist, plural: indeterminster (eng: indeterminist, plural: indeterminists).
["kognitiv neurovetenskap","dualism","nondeterminism","reciprok determinism","skuld","ansvar","determinism","Albert Bandura","teorin om konstruerad känsla","jagpsykologi","kausalitet","viljans frihet","vilja"]