A. Substantiv:
1. Pekfinger; tecken.
2. I matematiken och statistiken bokstav eller tecken som halvt nedsänkt på raden anger egenskap. I uttrycket xa är "a" index.
3. Förteckning, register, till exempel Index librorum prohibitorum, katolska kyrkans "Förteckning över förbjudna böcker".
4. Jämförelsetal. Förhållandet mellan två storheter, till exempel prisindex. Detta anger förhållandet mellan priserna på en och samma grupp varor eller tjänster vid två angivna tidpunkter, en som utgångsläge och en som väljs efter hand som prisuppgången mäts och det nya indexet fastställs.
5. Mått på en egenskap eller färdighet. Ett ADL-index är sålunda ett mått som man fått på en persons förmåga att klara "Anpassningen till det Dagliga Livet". Ett index av det slaget ska vara så utformat att ett visst mått ger en föreställning om hur stor del av fullständig förmåga som finns.
6. Jämförelsetal som när man standardiserar två intelligenstest på det sättet att 100 är medelvärde på båda och 15 standardavvikelse. I de senares versionerna av WISC och WAIS väger man samman resultaten på två eller flera deltest som alla uppges mäta till exempel verbal intelligens till ett enda index, i detta fallet ett verbalt index (VI, eng: VCI, verbal comprehension index). Den skala man då får (på engelska en index scale) anses vara mått på en intelligensfaktor som ger upphov resultaten på alla verbala test.
7. Indikator. Index är i denna betydelse något som anger förekomst av visst fenomen, viss egenskap. Sålunda har man ansett att god verbal förmåga skulle vara en indikator på allmän god begåvning, ett lands biltäthet på dess välstånd.
B. Verb (index, indexes, indexing, indexed):
1. Förse med index, indexera.
2. Kategorisera. Göra en förteckning på till exempel olika typer av depression.
3. Engelska: Att sätta in något i ett register.
4. Engelska: Markera. Indikera. Vara en indikation på.
5. Engelska: Ställa in en apparat så att vissa operationer utförs i vissa lägen.
Relaterade sökord: indexikal, indextest, markör.
Pluralformer: index, indexen (eng: indexes [ˈɪndeksiːz], indices [ˈɪndɪsiːz] delvis beroende på vilka index som det är fråga om.
Etymologi:
Latin: index {uttal: in´dex} 'angivare', 'spion', 'tecken' (något som förråder), 'pekfinger', 'förteckning'; av in- 'till' + dicare {uttal: dicka´re} 'visa', 'peka'.
["ADL-index","markör","statistik","WISC","WAIS","intelligensfaktor","indexikal","indextest"]