Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "information":
information
information [ˌɪnfəˈmeɪʃn], info [ˈɪnfəʊ]
1. Information består av tecken som återger eller refererar till fakta och relationer mellan fakta. I många sammanhang har ordet en bibetydelse av digitaliserad information. Mer om detta finns i avsnittet 'Kunskap och information' här nedan.
Source information: hämta information (från en källa (eng: source, här som verb), numera vanligen från en sida på webben).
2. I informationsteorin definierar man information som varje del av ett budskap som minskar osäkerhet, det vill säga minskar antalet tänkbara alternativ. Man får till exempel veta att en viss bestämd händelse har inträffat. Då reduceras osäkerheten om vilken av alla tänkbara händelser som det är fråga om. Får man dessutom veta att det gäller en lycklig tilldragelse, minskar osäkerheten ytterligare, och ännu något mer om man får veta ifall det rör sig om födelse av ett barn, och i sistnämnda fall om man får veta huruvida det är en pojke eller flicka och så vidare. Information har därför använts som ett centralt begrepp i cybernetiken.
3. Struktur som bestämmer inriktningen på en process, till exempel den struktur som finns i det befruktade ägget och som innehåller all den information som behövs för att det ska utvecklas en avkomma till föräldrarna.
Kunskap och information
(Eng: knowledge vs. information): När man skiljer mellan kunskap och information uppfattar man information som ytligare och i regel som mer tillfällig.
Ordet kunskap har traditionellt använts om olika former av systematiskt vetande, exempelvis inom olika skol- och universitetsämnen.
Ordet 'information' står då för något mer begränsat och är liktydigt med 'kännedom'.
Man kan få kännedom, information, om något som inträffat eller om någon enskild detalj inom ett ämnesområde eller något annat vad som helst, till exempel ett telefonnummer, hur man skulle hitta fram till en viss adress eller få besked om en avgångstid för ett tåg.
I vår egen tid med lättillgänglig information/kunskap på alla möjliga områden skaffar vi oss information/kunskap på så många olika sätt och om så många olika saker, detta tack vare användning av datorer och sökning i olika typer av databaser och kunskapsbaser.
Att göra en sökning på Google (att "googla') ger information om det sökta men i många fall samtidigt mer bestående kunskap om det. Vi ökar våra 'kunskaper' på det ämnes- eller verksamhetsområde där det uppslagna ordet eller namnet hör hemma. Vi känner inte bara att vi ökat vårt vetande. Vi har i många fall också känt att vi fått en djupare insikt i det som saken gäller.
2000-talets människor har fått en mer ämnesbefriad syn på skillnaden mellan information och kunskap än vad man hade förr. All kunskap finns som information i data- och kunskapsbaser, varifrån vi hämtar kunskapsfragment som efterhand växer samman till ett djupare och mer sammanhängande vetande.
Vi kan därför nuförtiden variera tämligen fritt mellan orden information och kunskap, mellan när vi känner att det ena ordet och det andra ordet passar bäst.
Fortfarande finns det dock skillnader mellan de båda orden och vad de står för.
Att få veta när ett paket ska levereras, är en information - information om något enstaka. Att få veta hur distributionen är organiserad är kunskap.
Kunskap om en enskild person är information, såvida det inte rör sig om en mycket känd eller en historisk person. Då övergår informationen i kunskap.
Men allt som läggs i datorer blir till data och därmed till 'information, även begrepp och teorier. Med nutida språkmodeller kan de samla in och hantera kunskap. Det gäller även lärande maskiner och djupinlärning.
Även om orden 'kunskap' och 'information' i viss utsträckning kan användas om varandra, har de också olika användning beroende på vad saken gäller.
Ur komplexitetssynpunkt brukar man göra rangordningen data–information–kunskap–reflektion.
Relaterade sökord: bit, inform, informerat samtycke, kommunikation, kunskapshantering, kunskapsfångst, kunskapspyramid, representation, strategisk kommunikation och ord som börjar på informations-.
Ordformer:
Adjektiv: informativ (eng: informative).
Adverb: informativt (eng: informatively).
Etymologi: 'Information' kommer av det latinska ordet informatio {uttal: infårma´tiå} 'utbildning', 'föreställning', 'tanke'; som verb informare {uttal: infårma´re} 'beskriva', 'undervisa', 'skissa'.
["representation","informationsteorin","strategisk kommunikation","kunskapshantering","kunskapsfångst","kunskapspyramid","databaser","data->>databaser","kunskapsbaser","kunskap","begrepp","teorier","lärande maskiner","språkmodeller","djupinlärning","cybernetiken","bit","kommunikation","informerat samtycke","reflektion","informations","struktur","Struktur","process","inform"]