1. Filosofisk teori (hos bland andra Platon, Aristoteles, Descartes, Leibniz och Kant, fast på olika sätt, att människan är född (innate=medfödd) med viss eller all kunskap eller med viss eller all förmåga att förstå och hantera kunskap. Innatism är motsatsen till empirism och teorin att människans psyke vid födelsen är som en tabula rasa som efterhand fylls med information via sinnena.
2. Uppfattningen att exempelvis den språkliga funktionen hos människan är medfödd på det sättet att förmågan att förstå ord och meningar – i form av påståenden, frågor, tillsägelser, gissningar och att själv tala och skriva – finns som ett antal men måste aktiveras i en språklig miljö och då får sin speciella form i denna.
Utan genetiskt betingade förutsättningar i hjärnan skulle detta enligt innatister inte vara möjligt. Denna uppfattning vann stor spridning på 1960 och 1970-talen som ett led i den kognitiva revolution som gjorde slut på behaviorismens dominans i amerikanska psykologi.
Innate [ɪˈneɪt] betyder medfödd (av latinets in- 'i' + natus {uttal: na´tuss} 'född', som substantiv: innateness 'medföddhet'.
Innatist (eng: innatist [ɪˈneɪtɪst]) är en term som används om personer som anser att djurs och människors beteenden och sätt att vara har sin grund i arvsanlagen och i den meningen är medfödda. På engelska används ordformen innatist även som adjektiv i uttryck som till exempel the innatist theory.
Innatist perspective, innatist theory: teori om att egenskaper och beteenden är medfödda.
Innative: numera sällsynt form av innate 'medfödd'..
Term med likartad innebörd: nativism, som på engelska (nativism) även har betydelsen att favorisera den infödda befolkning på bekostnad av nykomlingar.
Relaterade sökord: arv och miljö, empirism, epigenes, Paul Ekman, rationalism.
["nativism","arv och miljö","egenskaper","beteenden","epigenes","kognitiva revolution","behaviorismens","genetiskt","empirism","rationalism","tabula rasa","Platon","Aristoteles","Descartes","Leibniz","Kant"]