content analysis [ˌkɒntɛnt əˈnæləsɪs, USA-uttal:ˌkɑːntent əˈnæləsɪs]
En form av kvalitativ analys (eng: qualitative analysis [ˈkwɒlɪtətɪv əˈnæləsɪs, USA-uttal: ˈkwɑːlɪteɪtɪv əˈnæləsɪs], ett begrepp som ligger nära begreppet innehållsanalys. I många sammanhang används de som liktydiga.
1. Term för systematiskt studium av innehåll och innebörd, syftningar och underförstådda antydningar i mediatexter, radio- och TV-program och liknande med kvalitativ och naturalistisk metod (eng: qualitative content analysis) som kan anta tre olika former:
- konventionell inriktning (eng: conventional approach): man listar speciellt meningsbärande ord, namn och årtal och går på det sättet ut från innehållet sådant som man kan ta det till sig utan söka efter något speciellt eller söka enligt en teori om fenomenet som behandlas,
- styrd inriktning (eng: directed approach): man har en lista på ord som man valt ut för att studera innehållet utifrån en viss teori eller ur en viss synpunkt, till exempel psykologisk, vilket innebär att man gör en systematisk kodning av texten, så att man får den belyst i ett visst på förhand bestämt perspektiv,
- summativ inriktning (eng: summative approach): man summerar återkommande ord, namn eller formuleringar eller återkommande påståenden med samma innebörd eller syftning men i delvis olika formuleringar.
Med den konventionella inriktningen växer fördjupad tolkning fram efterhand och växlar eventuellt i form av omtolkningar ungefär som i grundad teori eller i en hermeneutisk cirkel.
2. Innehållsanalys är en term som också används om systematisk bedömning av testpersoners svar till projektiva test, till exempel av hur ofta den som genomgått testet tolkat in människor, deras ålder, kön och ställning, olika typer av djur och saker och så vidare, bland annat med hänsyn till sådana aspekter som aggressivitet, flykt, dominans och undergivenhet.
Relaterade sökord
till 1: diskursanalys, diskursiv psykologi, förklara och förstå, kategorisering, kvalitativ textanalys, samtalsanalys, tematisk analys, textanalys.
tlll 2: projektiv metod, Rorschachmetoden, TAT.
Pluralformer på engelska: content analyses [ˈkɒntent əˈnæləsiːz, USA-uttal: ˈkɑːntent əˈnæləsiːz]; qualitative analyses [ˈkwɒlɪtətɪv əˈnæləsiːz, USA-uttal: ˈkwɑːlɪteɪtɪv əˈnæləsiːz].
["kvalitativ textanalys","kvalitativ>>kvalitativ metod","naturalistisk","kodning","perspektiv","approach","samtalsanalys","tematisk analys","textanalys","teori","perspektiv","hermeneutisk cirkel","testpersoners","grundad teori","diskursanalys","diskursiv psykologi","förklara och förstå","kategorisering","projektiv metod","Rorschachmetoden","TAT"]