1. Uppfattning eller förståelse av hur ett antal företeelser hänger ihop, hur de samverkar, vilken betydelse de har inbördes och i ett större sammanhang.
2. Sjukdomsinsikt, till exempel klarhet över att man inte reagerar eller fungerar normalt.
3. Kunskap som ett företag får genom olika typer av marknadsundersökningar eller daglig kundkontakt och bearbetning av informationen med ett datorprogram. Beslutsfattarna inser på grundval av dataanalys, eventuellt prediktiv och utökad analys (eng: predictive and augmented analytics) hur de kan modifiera och förbättra produkter och tjänster samt marknadsföring så att de blir mer attraktiva på marknaden.
4. Utvidgad förståelse på området artificiell intelligens genom att man blir klar över samband och funktioner då det gäller sådant som a. kontext och scenario, b. samband som man får fram genom till exempel en prediktiv analys mellan olika omständigheter i en verksamhet och dess omvärld samt hur olika beslut om åtgärder eller insatser kan komma att fungera.
Insiktsfullhet (acumen, discernment, insight, sharpness, penetration, keenness, shrewdness, acuteness, acuity, wit, foxiness, intelligence, canniness): egenskapen att vara väl insatt och att förstå sammanhang.
Relaterade sökord: förståelse, genomarbetning, hermeneutik, inlärningsteori, insiktsdialog, insiktsterapi, insiktsvariabel, kognitiv psykoterapi, kunskapspyramid, lack of insight, reflektion, sjukdomsinsikt, självinsikt.
Terminologi:
Ordet insikt har blivit vanligt från början av 2020-talet genom att människor i databranschen upplever insikt själva som en del av fördjupad kunskap i den artificiella intelligensens sätt att både upptäcka och skapa sammanhang, även i det insiktsskapande (eng: insight generation) som sker vi användning av artificiell intelligens. På svenska används uttryck som 'generera insikt', insiktsgenererande'. Gränsen till 'information' och 'kunskap' har samtidigt blivit oklar eller som i ordet insiktsvariabel obefintlig.
Mer information om detta finns i artikeln i detta lexikon med rubriken 'prediktiv analys'.
Etymologi:
In + sikt 'att se in i något' så att man får full klarhet i vad det är och hur det fungerar. Liknande ord med eller utan denna djupare betydelse: inblick, insyn.
["inlärningsteori","insiktsterapi","insiktsdialog","insiktsvariabel","genomarbetning","hermeneutik","förståelse","inlärningsteori","Självinsikt","insiktsterapi","kognitiv psykoterapi","kunskapspyramid","dataanalys","prediktiv och utökad analys>>prediktiv analys","prediktiv analys","reflektion","självinsikt","AI-modell","kontext","scenario","lack of insight","generera","information","kunskap","sjukdomsinsikt"]