1.a. Adjektiv: Inriktad på att uppfatta situationer, personer och verksamheter genom att tänka och reflektera snarare än genom att reagera emotionellt.
1.b. Person som har denna inriktning som dominerande egenskap.
1.c. Som substantiv: intellektualitet (eng: intellectuality) 'vakenhet', 'medvetenhet', 'nyfiket och kritiskt tänkande'., 'intellektuell 'kultur'.
1.d. Som substantiv: intellektualism (eng: intellectualism) 'rationalism', tilltro till rationell överläggning och rationella argument och misstro mot intuition, tradition och känslomässiga argument. Som filosofisk rationalism är intellektualism en teori om det man kommer fram till genom logiskt tänkande har en högre och mer giltig sanning än med sinnena observerad verklighet.
2. Intellektuell är också adjektiv till ordet intelligens, den kognitiva funktion som består i att dra slutsatser, lösa problem, formulera sig språkligt, se relationer mellan föremål och linjer på en yta eller i ett tredimensionellt rum, göra matematiska beräkningar och liknande. Särskilt på engelska och i psykologi och psykiatri har termen "intellektuell" (eng: intellectual) denna betydelse.
3. Intellektuell lika med kognitiv. I denna betydelse innefattas även andra typer av informationsbearbetning än intelligens, till exempel perception, lärande och minne.
4.a. Substantiv: Person (eller grupp av personer, "de intellektuella") som svarar för sådana uppgifter i samhället som kräver utbildning och förmåga till kritisk reflektion. Ofta är de som grupp identiska med "akademikerna". De intar därmed en motsatsställning mot andra samhällsgrupper som arbetare och borgerlig medelklass, ofta även mot samhällets beslutsfattande ledarskikt.
4.b. Tillhörig den intellektuella vänstern, även kallad "intelligentsian", den grupp intellektuella i Ryssland som i slutet av 1800-talet riktade kritik mot de feodala samhällsförhållandena.
Relaterade sökord: intelligentsian, kunskapsarbete, professionell, social identitet.
Etymologi:
Latin: intellectus {uttal: intellekt´uss} 'insikt', 'föreställning'; intellegere/intelligere {uttal: intellegg´ere/intelligg´ere} 'förstå', 'begripa', 'lägga märke till'; inter {uttal: inn´terr} + legere {uttal legg´ere} 'plocka', 'välja'. Ändelsen '-ell' (eng: -al) bildar adjektivform.
["Kognitiv","intelligens","intellectual","psykiatri","funktion","minne","kognitiva","rationalism","intelligentsian","professionell","social identitet","filosofisk","rationalism","teori","logiskt tänkande","intuition","rationell","emotionellt","perception","lärande","kognitiv","kunskapsarbete"]