Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "intellektuell funktionsnedsättning, IF":
intellektuell funktionsnedsättning, IF
intellectual disability [ˌɪntɪˈlɛktʃʊəl ˌdɪsəˈbɪləti], ID, disorder of intellectual development [dɪsˈɔːdə əv ˌɪntɪˈlɛktʃʊəl dɪˈvɛləpmənt]
Nedsatt förmåga från tidig ålder att förstå och hantera vardagliga situationer och uppgifter som att klä på sig, städa och förstå vad andra gör och menar, att i skolan lära sig läsa, skriva, räkna och annat som tränas i skolan.
I den svenska skollagen kallas denna funktionsnedsättning 'utvecklingsstörning'.
Grader av funktionsnedsättning
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) finns det: (a) mycket svår (eng: profound), IK under 20, (b) svår (eng: severe), IK 20-34, (c) medelsvår (eng: moderate), IK 35-49 och (d) lindrig (eng: mild) intellektuell funktionsnedsättning, IK 50-69.
Elever med lindrig intellektuell funktionsnedsättning går i 'anpassad grundskola' och 'anpassad gymnasieskola' (IK 50-69, C-nivå), elever med svår utvecklingsstörning går i träningsskola (IK mindre än 50, A- och B-nivå).
Till dessa nivåer har man i början av 2000-talet lagt till en femte nivå (e) marginell intellektuell funktionsnedsättning (eng: borderline mental retardation). Det rör sig om elever (och vuxna) med en kognitiv förmåga som i IK-termer ligger på nivån 70-85 och alltså gäller elever som antingen kan följa undervisningen i vanlig klass eller undervisas i särskild undervisningsgrupp med samma krav och inriktning som tidigare gällde för hjälpklasserna. För barn och ungdomar med denna typ av funktionsnedsättning används på svenska ofta termen svagbegåvade.
I Sverige används ibland tre funktionsnivåer som gäller hur personer med intellektuell funktionsnedsättning fungerar i praktiskt avseende:
- Nivå A är en djupgående utvecklingsstörning, som gör att individen använder känsel och rörelser i den aktuella situationen men inte kan fungera i ett rums- och tidssammanhang som sträcker sig utanför nuet.
- Nivå B är en svår utvecklingsstörning men med förmågan att uppleva mer än på A-nivån, och med mer minne av vad som upplevts tidigare och förmåga att tolka till exempel enkla bilder.
- Nivå C är en lindrig funktionsnedsättning med svårigheter i lärandet men med förmåga att läsa och räkna.
Med den engelskspråkiga termen intellectual delay avses i många sammanhang lindrigare intellektuell funktionsnedsättning på nivån IK 70-85. Om denna grad av funktionsnedsättning används på svenska termer som "svagbegåvning" eller "svag teoretisk begåvning". En motsvarighet på engelska är det ovannämnda uttrycket borderline intellectual functioning, BIF.
Olika yttringar av intellektuell funktionsnedsättning
Enligt DSM-5 ska en diagnos grunda sig på bedömning inte endast av kognitiv funktionsnedsättning, begreppsligt tänkande (eng: conceptual thinking) utan också av det sociala området (eng: social domain) och det praktiska området (eng: practical domain).
Diagnosen intellectual disability (intellektuell funktionsnedsättning, IF) i DSM-5 omfattar alltså mer än en bedömning av intelligensnivå. Det begreppsliga tänkandets samband med förmågan till social kontakt och sociala relationer beaktas, likaså sambandet med förmågan att klara vardagliga praktiska uppgifter.
IK-gränser används inte i DSM-5 men är huvudkriterier i ICD-11 (2018), där man använder beteckningen disorder of intellectual development.
Orsaker
Intellektuell funktionsnedsättning kan ha ärftlig orsak, bero på kromosomförändring, sjukdom eller skada i hjärnan.
Förekomst
I Sverige finns mellan 50 000 och 80 000 barn med intellektuell funktionsnedsättning, beroende på var man drar gränsen mellan inlärningssvårigheter och intellektuell funktionsnedsättning. Det motsvarar mellan 0,5 och 1 % av en årskull. Av dessa har flertalet en lindrig utvecklingsstörning.
Alla barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning har enligt den så kallade handikapplagen (LSS) rätt till full delaktighet i samhället.
Relaterade sökord: begåvning, intelligens, begåvningshandikapp, funktionsnedsättning, kognitiv, kognitiv problematik, mental retardation, neurokognitiv funktionsnedsättning, neurodevelopmental disorder, psykisk utvecklingsstörning, sociokommunikativ störning, utvecklingsrelaterad funktionsavvikelse, utvecklingsstörning.
Terminologi:
'Kognitiv funktionsnedsättning' är ett bredare begrepp som omfattar många olika funktionsnedsättningar som berör kognitionen, till exempel autism, demens och adhd.
'Begåvningshandikapp' eller 'förståndshandikapp' är ord som är förlegade och bör undvikas.
Ord som 'utvecklingsstörd' bör också undvikas. I stället talar man om 'personer med intellektuell funktionsnedsättning'.
Mer information om intellektuell funktionsnedsättning finns i [exturl:1177 Vårdguiden|https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/hjarna-och-nerver/larande-forstaelse-och-minne/intellektuell-funktionsnedsattning---utvecklingsstorning/].
Akronym: I framställningar om intellektuell funktionsnedsättning används IF som kortord, på engelska ID (intellectual disability).
["psykisk utvecklingsstörning","kognitiv problematik","utvecklingsrelaterad funktionsavvikelse","centrala nervsystemet","hjälpklasserna>>specialpedagogik","kognitionen","Kognitiv","intelligensnivå","mental retardation","kommunikativa","neurokognitiv funktionsnedsättning","funktionsnedsättning","sociokommunikativ störning","kommunikativa","begreppsliga","ICD-10-SE","utvecklingsstörning","funktionsnivåer","begreppsligt","domain","kognitiv förmåga","kognitiv","delaktighet","ICD-11","ICD","DSM-5","DSM>>DSM Diagnostic","Mini-D 5","svagbegåvade","begåvning","IK-termer>>IK","IK","neurodevelopmental disorder","utvecklingsstörning","mental retardation","kognitiv funktionsnedsättning","begåvningshandikapp","funktionsnedsättning","funktionsförmåga","handikapplagen","intelligens","intellektuell","Diagnosen","diagnos","bedömning","minne"]