Pluralformer: (i betydelse 1b och och 2.c): intelligences.
1. Intelligens. a. tankeförmågan som sådan, b. typ av intelligens, då ordet i vissa fall kan ha pluralform. (Mer information om ordet intelligence i denna betydelse finns under sökordet intelligens.)
2.a. Underrättelse eller kunskap om något som man fått fram genom att spionera, hemlig information, på engelska alltid i singular, på svenska ofta i plural: hemliga underrättelser, hemliga upplysningar (till exempel om annat lands försvarsmakt, om konkurrenters verksamhet och aktiviteter).
2.b. Business intelligence, BI, är en term som används om hantering av information som samlas in, sammanställs och analyseras i datorer om såväl den egna verksamheten som omvärlden i allmänhet. Termen competitive intelligence, CI, används om digital analys av omvärlden med fokus på konkurrentanalys, där det i regel ingår allmän marknadsanalys (eng: market intelligence, marketing intelligence).
BI leder till insikt om den studerade verksamheten i dåtid, nutid och framtid och därmed om olika betingelser för hur den skall bedrivas, exempelvis vid stora förändringar som i en fas av digitalisering.
BI används för att stödja beslutsfattande och är på det sättet en form av beslutsstödsystem.
Business betyder här inte 'affär' utan 'verksamhet', 'företag'. Intelligence har den allmänna betydelsen informationsbearbetning, i det här fallet beträffande företag och andra verksamheter med fokus på den egna.
På svenska förekommer översättningar som 'omvärldsbevakning' och 'datorstödd affärsanalys'.
En annan vanlig term på svenska är "affärsintelligens" som är en felöversättning av orden business och intelligence.
I stället för att använda mer eller mindre missvisande översättningar behåller man i många framställningar på svenska det engelskspråkiga uttrycket business intelligence (trots att det kan vara svårtolkat).
Den svenskspråkiga termen affärsunderrättelseverksamhet (i betydelsen företagsunderrättelseverksamhet) används om business intelligence som gäller en kombination av analys av den egna verksamheten och externt inriktad underrättelseverksamhet i form av bland annat omvärldsanalys, konkurrentanalys och marknadsanalys.
2.c. Verksamhet eller avdelning (eng: agency, unit) inom en organisation, ett så kallat kompetenscentrum, KC (eng: competency centre, USA-stavning: competency center, CC), som tar fram information enligt betydelserna 2.a. och 2.b.
CAO: chief analytics officer, analysdirektör, person i ett företag eller annan typ av verksamhet med ansvar för marknadsföring, marknadsanalys och datateknik.
Intelligence data: Engelskspråkig term för sådan information som används i och som man får fram i avancerad databearbetning av typen Big data.
Relaterade sökord: analytik, datadriven, datamining, intelligens, kognitiv förmåga, kunskapsstyrning, omvärldsanalys.
["artificiell intelligens","intelligens","datamining","kognitiv förmåga","kunskapsstyrning","affärsanalys","beslutsstödsystem>>beslutsstöd","analytik","datadriven","kompetenscentrum","omvärldsanalys","Intelligens","beslutsstödssystem","Big data"]