Latin: inter {uttal: in´ter} 'mellan' + agere {uttal: agg´ere} 'göra', 'handla'.
Beskrivs också som interaktionistiskt perspektiv (det interaktionistiska perspektivet).
Övergripande modell för mänskligt beteende, vars huvudsakliga funktion är att beskriva och söka förklara samspelet: (a) mellan individ och omvärld (miljö, situation), (b) inom individen mellan tankar, känslor, fysiologiska processer och beteenden, samt (c) inom hela den komplexa, ständigt pågående interaktionen som totaliteten individen-i-situationen (omvärlden, miljön) utgör.
Individen eller gruppen känner sig annorlunda, beter sig annorlunda, utvecklas annorlunda och så vidare beroende på vem eller vilka den har att göra med och samarbetar eller är i konflikt med.
Man brukar skilja mellan den klassiska interaktionismen och den moderna interaktionismen.
Den förra betonade det ständigt pågående dynamiska samspelet mellan individ och omvärld, där den avgörande faktorn är den tolkning individen ger den aktuella miljön eller situationen.
Den moderna interaktionismen har gått några steg vidare. I ett systemorienterat och holistiskt perspektiv ser den människors tankar, känslor och handlingar som ett resultat av den ständiga interaktionen både mellan människa och omvärld och mellan olika kroppsliga och psykiska delsystem inom varje enskild person.
I den interaktionistiska psykologin var professor David Magnusson (1925-2017) vid Stockholms universitet en internationellt ledande forskare.
Relaterade sökord: funktionell kontextualism, fältteori, holism, interpersonell teori, intra-aktion, kausalitet, relationell psykologi, situationism, symbolisk interaktionism, systemteori och ord som börjar på interaktion.
["modell","symbolisk interaktionism","perspektiv","systemorienterat","holistiskt","fysiologiska","relationell psykologi","funktionell kontextualism","interpersonell teori","intra-aktion","fältteori","holism","kausalitet","situationism","systemteori","interaktion"]