intersubjectivity [ˌɪntərsʌbdʒekˈtɪvəti]
Termen används om två eller flera personers subjektiva upplevelse av ett eller flera fenomen utan att man fördenskull strävar efter att komma fram till hur fenomenen rent objektivt är beskaffade.
1. Delad erfarenhet mellan flera människor, till exempel observatörer i en vetenskaplig studie.
2. Samspel mellan människor som gör att de ser sina egna uppfattningar, attityder, intressen och så vidare i relation till varandra; både vad de upplever lika och vad de upplever olika. Detta sätt att uppleva andra beskrivs ibland som ett "intersubjektivt perspektiv", ibland som "íntersubjektivt relaterande" och är nära kopplat till fenomenet mentalisering.
Det centrala i intersubjektivt samspel är att fenomenen tolkas på ett sådant sätt av flera, att de kan föra en meningsfullt samtal om dem.
Co-regulation: reglering av tankar, känslor, motiv, attityder och sätt att vara i ett samspel mellan människor, där de olika parterna anpassar sig efter varandra.
Uttrycket emotion co-regulation används om affektreglering som sker genom att involverade parter finner sätt att fungera emotionellt tillsammans utan att någon part tappar kontrollen över sina känslor.
Relaterade sökord: affektintoning, empati, fenomenologi, förståelseperspektiv, hjärna till hjärna-koppling, intoning, kommunikativ rationalitet, medsubjektivitet, perspektiv, psykosocial, social identitet, subjekt, subjektifikation, symbolisk interaktionism.
["fenomenologi","förståelseperspektiv","hjärna till hjärna-koppling","subjektifikation","medsubjektivitet","kommunikativ rationalitet","studie","psykosocial","subjektiva","social identitet","symbolisk interaktionism","mentalisering","perspektiv","íntersubjektivt relaterande","objektivt","observatörer","affektintoning","intoning","empati","subjekt","affektreglering"]