Beteckning på den inåtvända av två inställningstyper i betydelsen typ av medvetandets och det omedvetnas inställning av den psykiska energins inrikjtning
antingen på omvärlden precis som den faktiskt uppfattas, en extrovert inställning,
eller på omvärlden som man själv tolkar den, upplever den och förhåller sig till den, det vill säga den introverta inställningen.
Det var den schweiziske psykiatern och psykologen Carl Gustav Jung (1875-1961) som i boken Psykologisk typer (1921) gjorde den i vår tid välkända uppdelningen av psykets inriktning utåt eller inåt, i extrovert respektive introvert inställningstyp: "Alla känner vi till de där slutna, svårgenomskådade, ofta skygga naturerna, som bildar den starkast möjliga motsatsen till dessa andra öppna, sällskapliga, oftast glada eller åtminstone vänliga och tillgängliga karaktärer, som kommer på god fot med hela världen..." (Sidan 2 i Inledningen till boken.)
Introversion och extroversion är allmänna inställningstyper hos det mänskliga medvetandet.
Medvetandets allmänna inställning (eng: the general attitude of consciousness, tyska: die allgemeine Einstellung des Bewusstseins) yttrar sig många olika sätt, dels beroende på hur stor roll vårt omedvetna spelar i vår relation till omvärlden (enligt Jung i motsatt riktning till den medvetna inställningen), dels på vilken inriktning som dominerar av funktionstyperna 'tänkande', 'kännande', 'förnimmande' och 'intuition' och andra inriktningar som uppkommer till exempel genom social påverkan.
Att vara introvert säger således inte så mycket om enskilda individers sätt att fungera psykiskt men gäller ändå en grundläggande aspekt.
Relaterade sökord: ambiversion, extroversion, extrovert, H. J. Eysenck, femfaktormodellen, funktionstyp, inställning, introversion, Myers-Briggs Type Indicator, mysticism, personlighetsegenskap, typologi.
Ordformer:
På svenska är introvert adjektiv: en introvert person, den introverta personen. introverta (underförstått 'personer').
På engelska fungerar introvert både som adjektiv och substantiv. Som substantiv har det pluralformen introverts.
Mer om den introverta personlighetstypen finns i artikeln i detta lexikon om introversion.
Etymologi:
Latin: intro- 'inåt' + vertere {uttal: verr´tere} 'vända'.
["introversion","ambiversion","extroversion","femfaktormodellen","psykiatern","H. J. Eysenck","mysticism","extroverta","omedvetnas>>omedvetet","omedvetna","extrovert","Carl Gustav Jung","funktionstyperna","funktionstyp","Myers-Briggs Type Indicator","personlighetsegenskap","typologi","förnimmelse","inställningen","inställning",""]