Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "intuitiv":
intuition
intuition [ˌɪntjuˈɪʃn, USA-uttal även : ˌɪntuˈɪʃən]
Se även 'intuitiv'.
1. Direktuppfattning av något utan att man klart kan förstå eller redogöra för hur man har kommit fram till sin uppfattning. Plötsliga ingivelser hör hit. Kallas i denna betydelse även fingertoppskänsla eller magkänsla. Man uppfattar och förstår utan att kunna peka på eller klart redogöra för vad man grundar sin uppfattning på.
2. En uppfattning av ett föremål, en person, händelse eller situation som är sådan att alla egenskaper och moment uppmärksammas på en och samma gång, till exempel i en enda blick.
3. Ingivelse att göra något som man från början inte hade tänkt göra men som man känner att man måste, fast man inte kan förklara varför.
4. Know-how. I professionell praktisk verksamhet, bland annat i psykologisk, medicinsk och social verksamhet, söker man kombinera rationell, vetenskaplig kunskap med intuition (i betydelsen insikt baserad på erfarenhetsbaserat kunnande och känsla för hur man ska gå tillväga för att genomföra en uppgift).
5. På engelska översättning av den tyska termen Anschauung. Se nedan 'väsensskådande' och under sökordet 'åskådning'.
Intuition i skapande arbete
I de fyra stadier som karakteriserar skapande arbete (preparation, inkubation, illumination och verifikation) spelar intuition stor roll, speciellt i faserna preparation och illumination, då det som i illuminationen upplevs som inspiration drivs av intuition.
Fyra olika uppfattningar om intuitionens natur
Intuition är enligt den franske filosofen Henri Bergson (1859-1951) en särskild förmåga att uppfatta tillvaron direkt, utan hjälp av intellektet som det är för djurens del. Det är en förutsättning för reflexmässigt och instinktivt beteende men också för människans direktkontakt med omvärlden.
Lundafilosofen Hans Larsson (1862-1944) tolkade intuition tvärtom som en stegring av det diskursiva tänkandet (intellektets sätt ett tänka i logiska steg) så att man till slut ser stora sammanhang i en enda (inre) blick.
En tredje uppfattning som aktualiserades i slutet av 1900-talet är att intuition är ett sätt att uppfatta saker och ting, händelser och situationer med hjälp av all den tysta kunskap som finns lagrad i våra hjärnor. I arbetslivet blev man uppmärksam på detta fenomen, den kunskap, skicklighet och insikt som de anställda förvärvar enskilt och i samverkan utan att den går att beskriva i handledningar och instruktioner. Denna praktikerkunskap som finns i de anställdas praktikgemenskap gällde att ta tillvara i olika former av knowledge management. Mer om den intuitiva förmåga som har sin grund i tyst kunskap finns i artikeln i detta lexikon om mindlines.
En fjärde betydelse som förekommer inom filosofin är att intuition är direktskådande av tingens väsen, sanna natur, möjlig genom att människans förstånd har släktskap med eller del i ett högre förnuft, det aktiva intellektet. Se nedan.
Väsenskådande
I fenomenologin och annan filosofi spelar intuition i form av "väsenskådande" en avgörande roll. Man söker uppfatta direkt och utan mellanled vad ett fenomen är för något till sin egentliga natur, sitt "väsen", och får därmed en säker grund att stå på i utforskningen av fenomenets egenskaper och förhållande till andra fenomen.
Begreppet 'väsen' går tillbaka på föreställningar i antikens filosofi att tingen har sitt väsen, sin egentliga natur i de eviga förebilder som finns i ett högre förnuft eller i en idévärld som den platonska.
Intuition och mystik
I såväl äldre som modern mystik avser man med intuition ett skådande av tillvaron, där gränsen mellan subjekt och objekt är upphävd. Mer om detta finns i artiklar i detta lexikon om flow, illumination och intentionalitet.
En funktionstyp - enligt Jung
Enligt den schweiziske psykiatern och psykologen Carl Gustav Jung (1875-1961) är intuitionen en psykisk funktion som gör att vi uppfattar situationer och händelser i en enda blick och inte med sinnesintrycken, enskilda föremål eller sidor av saken.
Relaterade sökord:
empati, fenomenologi, gestaltcoaching, inre modell, intuitionism, intuitiv, intuitiv coaching, intuitiv typ, klinisk blick, kognitiv teori, tankeprocess.
Ordformer:
Plural om intuition i betydelsen ingivelse: intuitioner (eng: intuitions).
Genitiv: intuitionens (eng: the intuition's)
Adjektiv: intuitiv (eng: intuitive [ɪnˈtjuːɪtɪv, USA-uttal även: ɪnˈtuɪtɪv, ɪnˈt(j)uətɪv]).
Adverb: intuitivt (eng: intuitively [ɪnˈtjuːɪtɪvli], USA-uttal: ɪnˈtuɪtɪvli, ɪnˈt(j)uədɪvli eller ɪnˈtjuɪtɪvli]).
Som funktionstyp även: 'intuerande' (eng: intuiting [ɪnˈtju:ɪtɪŋ], tyska: das Intuieren). Information om denna ordform finns i artikeln i detta lexikon om funktionstyp.
Etymologi:
Medeltidslatin: intuitio {uttal: intoi´tiå} 'direktuppfattning': av det latinska verbet intueri {uttal: intue´ri} 'betrakta'; av in 'på' + tueri 'se', 'iaktta'. I katolska kyrkan använde man ordet 'intuition' under senmedeltiden om andlig upplevelse.
["fenomenologi","illumination","kognitiv teori","tankeprocess","tänkandet","fenomenologin","idévärld","platonska","förnuft","mystik","erfarenhetsbaserat>>erfarenhetskunskap","kunskap","inre modell","rationell","professionell","Carl Gustav","intuitiv coaching","Henri Bergson","intellektets","klinisk blick","Jung","subjekt","objekt","funktionstyp","diskursiva","empati","mystik","intentionalitet","praktikerkunskap","praktikgemenskap","knowledge management","mindlines","intuitionism","intuitiv typ","gestaltcoaching","varseblivning","perceptionen","åskådning","fenomen","filosofin","känsla","andlig","begrepp","intuitiv"]intuitiv