

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "kärlek":
kärlek
love [lʌv]
Ett ord med flera betydelser
Här kommer några förslag till hur man kan urskilja olika sätt att se på de känsloreaktioner och känslouttryck som vi med ett gemensamt ord kallar kärlek, fast det kan vara fråga om olika känslor och olika sätt att se på dem.
Kärlekskänslornas komponenter
Man kan se kärlek i dess olika former som
- en känsla sammansatt av tillgivenhet, omtanke, delaktighet och hjälpsamhet, kopplad till motiv som generositet, öppenhet, förtrolighet (eng: compassionate love, companionate love, altruistic love), som i fråga om syskonkärlek och broderskärlek (i filosofisk och religiös betydelse omfattande även andra än syskon),
- lyckokänsla kopplad till omtanke, beskyddande omvårdnad, inlevelse och medkänsla som i föräldrars kärlek till sina barn,
- förälskelse med åtrå och intensiv lustfylld uppmärksamhet riktad mot den som är föremål för kärleken, så kallad 'romantisk kärlek' eller 'passionerad kärlek' (eng: passionate love), riktad mot såväl personer som andra varelser, mot föremål och aktiviteter med mera.
Kärlekskänslor som unika typer av upplevelse
Både ur fenomenologisk och evolutionspsykologisk synpunkt är kärlek ett ord som betecknar ett flertal olika typer av känsloreaktioner, som är unika och inte upplevs som sammansatta av delkänslor enligt beskrivningen ovan. De utgör i dessa perspektiv enhetliga, specifika känslor i sin egen rätt.
Eros och agape
I den humanistiska psykologin på 1960- och 70-talen kom kärleksbegreppet att spela stor roll. Hos Martin Buber (1878-1965), Erich Fromm (1900-1980), Abraham Maslow (1908-1970) och Rollo May (1909-1994) var det fråga om en sorts förädlad åtrå, en kärlek som visserligen kan vara erotisk men samtidigt utmärks av att man helt går upp i den andre. I sin ädlaste form blir denna kärlek helt behovsfri och osjälvisk, så kallad agape {uttal: agga´pe}, i motsats till erotisk kärlek (som är en form av begär som kräver egen tillfredsställelse).
I varaktiga parbildningar mellan man och kvinna uppstår känslor som är en kombination av agape och erotik.
Enligt psykoanalysen är all kärlek varianter av sexuell åtrå. Det erotiska inslaget kan vara bortträngt, men sexualiteten ger energi åt alla former av aktivitet i form av libido {uttal: libi´do}.
Kärlek som omtanke
I social omsorg och i hälso- och sjukvården tar sig den form av kärlek som kallas människokärlek antingen uttryck som (a) en platonsk idealism, (b) en religiös utstrålande godhet, eller (c) teologins dygd caritas {uttal: ka´rittass}, omsorg och omtanke om människor som har det svårt.
Platonsk kärlek
I Platons (427-347 f Kr) dialog Symposion skildras hur man kan övervinna kärleken till de jordiska tingen för att via en abstraktionsprocess bli förälskad och betagen i idéerna:
"Den som vill gå den rätta vägen bör som ung börja med att uppsöka sköna gestalter. Först bör han älska en enda dylik gestalt. Sedan bör han lära sig inse att skönheten i en enskild kropp är syster till skönheten i vilken annan kropp som helst. När han väl insett detta får han kärlek till varje skön form och föraktar och försmår den häftiga kärleken till en enda. Därefter börjar han skatta själens skönhet högre än kroppens, så att om någon har en ädel själ i en kropp av ringa fägring, är han tillfredsställd med det. Härigenom drivs han att se skönheten i mänskliga inrättningar och lagar och upptäcka att all denna skönhet är besläktad. Det gör att han finner den kroppsliga skönheten vara av ringa värde."
Uttrycket 'platonsk kärlek' används enligt [exturl:SAOB|https://svenska.se/tre/?sok=platonsk&pz=8] om sådan kärlek mellan personer av olika kön som är ren, osinnlig; svärmisk; sval och är fri från egoistiska motiv.
Interpersonell kärlek (eng: interpersonal love): kärlek mellan människor. I regel avses parbildande kärlek.
Kärlek enligt socialkonstruktivistisk teori (eng: social constructivist theory): Kärlek får enligt företrädare för socialkonstruktivism olika form, upplevs olika och tar sig olika uttryck i olika sociala kulturella miljöer, under olika tidsepoker och så vidare.
Relaterade sökord:
anknytning, egenkärlek, compassionfokuserad terapi, förälskelse, kärleksforskning, lycka, modus, mogen kärlek, narcissism, polyamori, psykoanalys, psykoerotisk, sexualitet, varakärlek.
Etymologi:
Det svenska ordet 'kär' går tillbaka på ett indoeuropeiskt ord för 'längtan', 'åtrå', 'lust', på latin carus {uttal: ka´russ} + ett äldre germanskt ord som på gammalnorska blev 'leikr', på svenska 'lek' i betydelsen 'spel', 'ritual' som i 'parningslek', 'bröllopslek'.
Det engelskspråkiga ordet love går tillbaka på ett gammalt germanskt ord, som på svenska blivit 'lova' (= prisa, högt värdera) och på tyska lieben.
Ordet broderskärlek (eng: brotherly love) kommer från det grekiska ordet Φιλαδελφία {filladel´fia} 'kärlek till bröder', använt som moraliskt påbud i de tidiga kristna (mansdominerade) församlingarna och senare i de kristna klostren där det för nunnornas del blev ett påbud om systerkärlek (eng: sisterly love).
["egenkärlek","compassionfokuserad terapi","varakärlek","psykoerotisk","altruistic","bortträngt","socialkonstruktivism","socialkonstruktivistisk teori","modus","fenomenologiskt","anknytning","evolutionspsykologiskt","abstraktion","narcissism","fenomenologisk","evolutionspsykologisk","öppenhet","polyamori","psykoanalysen","psykoanalys","humanistiska psykologin","Martin Buber","Erich Fromm","Abraham Maslow","Rollo May","sexualitet","abstraktionsprocess","erotisk","libido","lycka","mogen kärlek","förälskelse","platonsk kärlek","kärleksforskning","platonsk","Platon",""]- en känsla sammansatt av tillgivenhet, omtanke, delaktighet och hjälpsamhet, kopplad till motiv som generositet, öppenhet, förtrolighet (eng: compassionate love, companionate love, altruistic love), som i fråga om syskonkärlek och broderskärlek (i filosofisk och religiös betydelse omfattande även andra än syskon),

