1. Saker eller andra företeelser som tillhör en viss logisk klass, det vill säga sådana som innefattas i ett visst begrepp och kan betecknas med viss term eller visst ord.
Alla på vilket ordet människa passar in (enligt vald definition av begreppet människa) tillhör kategorin människa = klassificeras som människor. Andra exempel på kategori (sort, typ, klass i logisk bemärkelse) är "barn", "åldring", "roman", "olycka", "religion", "ångestsyndrom", "tvångssyndrom", "bipolär sjukdom" och så vidare.
Begrepp som "humanitet", "religiositet", "ålder" och liknande betecknar inte några kategorier utan abstrakta begrepp.
2. Inom filosofin är kategorierna de grundläggande dimensionerna i tillvaron; substans, kvalitet, kvantitet, relation, kausalitet och liknande.
I Immanuel Kants (1724-1804) filosofi är kategorier av detta slag förståndets grundläggande tankeformer. De formar allt sådant som vi upplever och tänker. De konstruerar vår bild av verkligheten. Det gör att "tinget i sig" är oåtkomligt för förståndet och vetenskapen.
I nutida psykologi kallas denna typ av kategorier för naturliga (eng: natural categories) och det finns fler än dem som Kant räknade upp. Det gäller till exempel "färg" som är en naturlig upplevelsekategori för dem som inte är helt färgblinda.
3. I statistiken räknas sådana fenomen som kategorier som grupperas efter sina egenskaper (klass av typen byggnad uppdelad på kategorierna "bostadshus", "kyrka", "offentlig byggnad", "lagerlokal", "industribyggnad", "småhus", "höghus", "radhus" med flera) och inte är värden på en skala (till exempel begåvning i olika grader från lågtbegåvad via medelbegåvad till högtbegåvad, vilka utgör olika klasser inom variabeln). Höghus är inte mer hus än radhus. Skillnaden är inte kvantitativ i logisk mening utan kvalitativ.
Relaterade sökord: abstraktionsförmåga, generalisering, inre modell, kategoridiagnos, kategoriindelning, kategorisering, kategorisk, klassificering, konstrukt, konstruktivism, variabel.
Ordformer:
Plural: kategorier, kategorierna (eng: categories).
Verb: kategorisera, kategoriserar, kategoriserande, kategoriserade, kategoriserat, kategoriserad (eng: categorize [ˈkætəgəraɪz], categorizes, categorized, categorizing; på brittisk engelska även: categorise [ˈkætəgəraɪz], categorises, categorised, categorising).
Adjektiv (i två vitt skilda betydelser): kategorisk, kategoriskt, kategoriska (eng: categorical).
Etymologi:
Grekiska: κατηγορία {uttal: kattägåri´a}, [katɛː.ɡoríaː] 'kategori', 'rubrik i en framställning'. Det kunde också användas om det man anklagade någon för i en rättslig tvist eller ett åtal (och som alltså föll under viss rubrik i lagen och därmed ingick i en viss kategori lagbrott).
["klass","term","allmänbegrepp","inre modell","abstrakt","begrepp","Immanuel Kant","abstraktionsförmåga","konstruktivism","konstrukt","kategoriindelning","kategoridiagnos","klassificeras","klassificering","generalisering","variabel","kategorisk","kvantitativ","kategorisering","logisk","kvalitativ"]