classical conditioning [ˈklæsɪkl kənˈdɪʃənɪŋ], respondent conditioning [rɪˈspɒndənt kənˈdɪʃənɪŋ], Pavlovian conditioning [pævˈləʊvɪən kənˈdɪʃənɪŋ]
En metod
- att få en viss godtycklig signal (ljud, ljus, rörelse, stick osv), så kallad betingad stimulus, på engelska conditioned stimulus
- kopplad till en reaktion (reflex, respons, beteende), så kallad betingad respons, på engelska conditioned response,
- som före betingningen bara utlösts av en naturlig stimulus, så kallad obetingad stimulus, på engelska unconditioned stimulus (till exempel att hoppa till vid plötsligt ljud i närheten).
- eller tidigare inlärd stimulus (sekundär förstärkning, eng: secondary reinforcement) som när man hoppar till redan vid en larmsignal.
Denna form av betingning låg till grund för den ursprungliga behaviorismen, när den lanserades som psykologisk riktning i början av 1900-talet och därför kallas klassisk (ursprunglig) i motsats till den nybehaviorism som på 1930- och 1940-talet företräddes av B. F. Skinner, Edward Tolman och Clark Hull.
Skinner konstaterade att klassisk betingning bara förklarar en del av djurs och människors beteende, sådant som utlöses automatiskt och reflexmässigt, och kompletterade behaviorismen med begreppet operant betingning: att beteende etableras och formas av sina konsekvenser och att i det fallet stimuli inte är betingade utan vägledande, så kallade diskriminativa stimuli.
Skinner valde att kalla klassisk betingning för respondent betingning (eng: respondent conditioning) i motsats till operant betingning (operant conditioning).
Classically conditioned response: respons (responser) som uppstått genom klassisk betingning.
Relaterade sökord: behaviorism, betingning, differentiell betingning, förstärkning, Ivan Pavlov, S-R-psykologi, John B. Watson.
Kallas även: klassisk inlärning (i artikeln om inlärning i svenska Wikipedia, noterat i februari 2018).
["respons","B. F. Skinner","nybehaviorism","Edward Tolman","Clark Hull","Ivan Pavlov","John B. Watson","operant betingning","differentiell betingning","förstärkning","S-R-psykologi","diskriminativa stimuli","stimuli","betingning","behaviorism"]