Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "kognitiv emotionsteori":
kognitiv emotionsteori
cognitive theory of emotion [ˈkɒgnətɪv ˈθɪərɪ əv ɪˈməʊʃən], [USA-uttal av theory även: ˈθɪrɪ, ˈθiːəri], cognitive-emotional theory
Sammanfattande beteckning på en rad olika teorier om hur känslorna styrs av eller är involverade i uppfattningar, tankar och andra kognitiva mönster.
Det gemensamma för kognitiva teorier om hur känslor väcks och upplevs är att de styrs av vårt sätt att omedvetet eller medvetet uppfatta det som händer i vår omvärld och i oss själva, psykiskt och fysiskt.
Schachter-Singer-teorin
En ofta omnämnd kognitiv emotionsteori är den som framställdes av Stanley Schachter (1922-1997) och Jerome E. Singer (1929-2010), Schachter-Singers tvåfaktorsteori om emotion (eng: Schachter and Singer’s two-factor theory of emotion eller enbart the two-factor theory of emotion).
De båda forskarna genomförde i början av 1960-talet ett experiment som fick dem att formulera den så kallade aktiverings- och tolkningsteorin (arousal-interpretation theory, cognitive-appraisal theory, cognitive-evaluation theory).
Enligt "Schachter-Singerteorin" består alla känslor av en och samma form av aktivering av en fysiologisk process. Den upplevs som olika specifika känslor beroende på hur vi kognitivt tolkar den situation där känslorna väcks. Det är därför som vi enligt denna teori upplever olika typer av känslor som skam, skuld, ånger, rädsla, trygghet och så vidare. Genom att försöka ändra på vår tolkning av vad som händer i olika situationer kan vi enligt denna teori också styra vårt känsloliv, en grundtanke i kognitiv psykoterapi.
Kognitionsförmedlande känsloteori
Enligt den teori som på engelska kallas the cognitive-mediational theory, framställd av den amerikanske psykologen Richard Lazarus (1922-2002), utlöses olika känslor och uppstår olika fysiologiska reaktioner beroende hur hjärnan uppfattar innebörden i situationen eller händelsen. De är i den meningen förmedlade, styrda, av hur något uppfattas rent kognitivt (faktamässigt).
Magda B. Arnold (1903-2002) var först med att lansera det som kallas bedömningsteori (eng: appraisal theory) om känslor, senare företrädd främst av forskare som Richard Lazarus.
Bedömning är en fråga om en automatisk och omedveten eller medveten process som kan variera beroende på psykiskt tillstånd och olika former av samma typ situation. En första reaktion kan ge upphov till beteenden som förändrar situationen och ligga till grund för ytterligare bedömning och ny typ av beteende.
Teorin om konstruerad känsla
En nyare teori av liknande slag som Schachter-Singer-teorin är teorin om konstruerad känsla (2006 och 2017) av Lisa Feldman Barrett. Det finns i detta lexikon en separat artikel om den.
Automatisk och kontrollerad informationsbearbetning
Man har inom den kognitiva psykologin sedan slutet av 1970-talet varit noga med att skilja mellan:
- automatisk
och
- kontrollerad informationsbearbetning.
Om vi i vissa valda situationer växlar från automatisk till kontrollerad tolkning av det som vi är med om, kan vi också styra och reglera våra känslor. Vi kan då övergå från att reagera känslomässigt spontant till att reagera kontrollerat och modifierat.
Om vi vill lära oss reagera annorlunda än vi brukar, söker vi utforma eller ändra vårt sätt att se på ett fenomen, en händelse, en situation och så vidare på ett sådant sätt att vi upplever våra känsloreaktioner som rimliga och adekvata.
Enligt Aaron Beck (1921-2021) uppstår olika känslor beroende på hur vi tolkar till exempel en händelse som ett tillskott (glädje), en förlust (sorg), ett hot (rädsla) eller kränkning av någon regel (ilska) som vi sätter värde på.
Samma händelse kan alltså ge upphov till helt olika känslor beroende på hur vi tolkar dem. Detta kan ju synas självklart. Men det var ett uppseendeväckande påstående i slutet av 1900-talet när många psykologer ville se ett direkt samband mellan stimuli och beteende genom att bortse från medvetandet och olika sätt att bearbeta information kognitivt som aktiv kraft i samspelet mellan omvärld och organism.
Konstruktivistiskt synsätt
Becks teori har sin grund i konstruktivism, en uppfattning vars företrädare lägger stor vikt vid hur människor utvecklar och vidareutvecklar sin syn på omvärlden och sina tolkningar av den. Detta har inverkan på vilka känslor som aktiveras i enskilda situationer och hur väl de kan kontrolleras. Det är en uppfattning som ligger till grund för kognitiv psykoterapi och kognitiv beteendeterapi.
Relaterade sökord: affekt, affect monitoring, Damasios hypotes, emotion, emotionsreglering, grundaffekt, James-Langes känsloteori, kognitiv beteendemodell, kognitiv teori, konstruktivism, Padeskys ringar, teorin om konstruerad känsla.
Terminologi: i stället för 'bedömningsteori' används i en del svenskspråkiga framställningar ordet 'appraisalteori'.
["Aaron Beck","emotionsreglering","Damasios hypotes","teorier","kognitiv teori","skam","skuld","ånger","rädsla","tolkning","trygghet","fysiologisk","kognitivt","emotioner","affekter","affekt","neuropsykologisk","neurovetenskaplig","Richard Lazarus","kognitiva psykologin","kognitiva","somatiska markörer","fysiologiska","emotion","konstruktivism","affect monitoring","James-Langes känsloteori","kognitiv psykoterapi","kognitiv beteendeterapi","kognitiv beteendemodell","mediational","grundaffekt","teorin om konstruerad känsla","reglera våra känslor>>affektreglering","Padeskys ringar","teori"]- automatisk