cognitive psychology [ˈkɒgnətɪv saɪˈkɒlədʒɪ]
Gren av psykologin som handlar om mottagning av intryck (perception), minne och inlärning, tänkande och reflektion, det vill säga kunskapsliv och informationsbearbetning. Bakgrunden till nutida utveckling av ämnet var de möjligheter och modeller som forskningen inom cybernetik, grammatik och datorvetenskap började erbjuda från mitten av 1950-talet.
Även om den kognitiva psykologin främst inriktas på analyser av olika typer av kunskapsprocesser, deras grund i minnesstrukturer och deras roll i beteenden som problemlösning och beslutsfattande, finns också ett intresse för olika emotionella processer. Se emotion och kognitiv känsloteori.
Parallellt med framväxten av den kognitiva teorin inom den allmänna psykologin kom också kognitiva teorier att bli inflytelserika inom utvecklingspsykologin och pedagogiken genom Jerome Bruner (1915-2016) och genom de översättningar till engelska av Jean Piagets (1896-1980) utvecklingspsykologiska arbeten som gjordes under 1960- och 70-talen.
I socialpsykologin förstärktes intresset för kognitiva fenomen genom inriktningen mot attributionsfenomen: de processer som människor använder för att förstå orsakerna till sitt eget och andras beteende (se attributionsteori). Kognitiva personlighetsteorier växte också i popularitet främst som en följd av George Kellys (1905-1967) personal construct theory som presenterades i mitten av 1950-talet.
I slutet av 1970-talet blev det kognitiva synsättet dominerande inom stora delar av den psykologiska forskningen, inte minst inom psykoterapin, där kognitiv terapi och kognitiv beteendeterapi i slutet av seklet kom att ta över den dominans som psykoanalys och psykodynamisk terapi haft tidigare.
Relaterade sökord: artificiell intelligens, AI, kognitionsforskning, kognitiv, kognitivism, George A. Miller, paradigm, socialkognitivism, kognitiv teori och andra termer som börjar på 'kognitiv' eller 'kognition'.
["cybernetik","artificiell intelligens, AI","emotion","psykodynamisk terapi","kognitiv känsloteori","behaviorismen","Jerome Bruner","Jean Piagets","attributionsteori","George Kelly","Thomas Kuhn","psykoanalys","behaviorism","kognitiv beteendeterapi","kognitionsforskning","George A. Miller","paradigm","kunskapsprocesser","kognitivism","kognitiv teori","kognition","kognitiv","socialkognitivism"]