Lärande som sker genom att medlemmarna i en grupp hjälper varandra att förstå och lära sig det som man har för avsikt att lära sig.
Kooperativt lärande skiljer sig från kollektivt lärande genom att samarbetet inskränker sig till ömsesidig hjälp att lära och förstå, inte att uppnå gemensamma tolkningar och bedömningar.
En del forskare och lärare i pedagogik gör också skillnad mellan kooperativt lärande och kollaborativt lärande dock utan att det finns någon konsensus om vad som är vad. Båda orden betyder 'samarbetslärande' och det är därför svårt att upprätthålla en begreppsmässig och undervisningsmetodisk skillnad mellan dem.
De olika termerna har kommit att användas i olika pedagogiska teorier som delvis griper in i varandra, delvis skiljer sig från varandra.
För mer information [exturl:klicka här|https://kooperativt.com/2016/10/02/kollaborativt-och-kooperativt-larande-vad-ar-skillnaden/] och [exturl:här|https://en.wikipedia.org/wiki/Cooperative_learning] där det ges en annorlunda tolkning av skillnaden mellan de båda termerna och de begrepp som termerna används om.
Man kan konstatera att en del pedagoger lägger in mer av 'gemenskap' i ordet kooperativ än i ordet kollaborativ.
Omfattande [exturl:pedagogisk forskning|https://www.edu.uu.se/forskning/pedagogik/ps/kooperativt_larande/kooperativt-larande/] visar att kooperativt lärande är överlägset traditionell klassrumsundervisning.
Relaterade sökord: arbetsrymd, diskursiv formation, dynamiskt lärande, kollaborativ, kollaborativ undervisning, kollektivt lärande, open space, problembaserat lärande, relationellt lärande, samskapande, synkron kollaboration.
Stavas i USA även: co-operative learning.
Terminologi: Flera olika termer används om lärande som sker i samspel mellan elever, studenter eller vuxenlärande som till exempel samarbetslärande, samarbetsinlärning, samverkanslärande, samarbetsinriktat lärande, samarbetsorienterat lärande, samlärande, kollektivt lärande.
Etymologi:
Latin: com- 'med-' + laborare {uttal: labbåra´re} 'arbeta'.
["kollektivt lärande","dynamiskt lärande","diskursiv formation","open space","problembaserat lärande","synkron kollaboration","relationellt lärande","kollaborativ undervisning","samskapande","gemenskap","kollaborativ","pedagogik","begreppsmässig>>begrepp","arbetsrymd","termerna","begrepp","termer"]